SZOLNOK

2017.09.01. 11:32

Átadták a Szolnok Díszpolgára címet és az Ezüst Pelikán-díjakat

A Szolnok Napja köré szervezett rendezvénysorozat kiemelkedő eseményeként tegnap ünnepélyes keretek között átadták a város legrangosabb elismeréseit, az Ezüst Pelikán-díjakat és a Szolnok Díszpolgára címet. A látványos gálának és az azt követő fogadásnak ezúttal is az Aba-Novák Agóra Kulturális központ adott otthont.

Dr. Nyerges Zsolt (jobbra) Szolnok Díszpolgára címet vehetett át Szalay Ferenc polgármestertől

Fotó: Mészáros János

– Az egyik legkedvesebb ünnepem ez a mai, hiszen ismét jeles személyiségeket köszönthet a város – mondta köszöntőjében Szalay Ferenc polgármester.

A városvezető sok más mellett ismét a vasút fontos szerepét emelte ki a kilencszáznegyvenkét éves város fejlődésében.

Szerinte ez a fejlődés máig nem áll meg: folyamatosan épül például az M4-es út, jövő évtől pedig beindulhat az Ipari Park II projekt a megyeszékhelyen, mely a további fejlődés egyik kulcsa lehet.

A díjakat és a címet minden év szeptember elsejéhez, Szolnok város születésnapjához kapcsolódóan adományozza a város azoknak, akik a település életéhez munkájukkal, teljesítményükkel jelentősen hozzájárultak.

Idén a Szolnok Díszpolgára címre dr. Nyerges Zsoltot találták érdemesnek, a megyeszékhely elsősorban vízilabda, de kosárlabda és labdarúgás sportjának támogatásáért.

Dr. Nyerges Zsolt két évtizeddel ezelőtt vette át a csődbe jutott Szolnoki Olaj egyesületét, s tette azóta a magyar férfi kosárlabdázás egyik legeredményesebb klubjává.

Dr. Nyerges Zsolt (jobbra) Szolnok Díszpolgára címet vehetett át Szalay Ferenc polgármestertől
Fotós: Mészáros János

Ő vezeti a Szolnoki Dózsa vízilabdaklubot működtető alapítványt, de a Szolnoki MÁV FC is sokat köszönhet neki. A város több új sportlétesítményének felépítésében, valamint a régiek modernizálásában is számottevő munkát végzett.

Ez évben két személy és egy közösség vehetett át Ezüst Pelikán-díjat, melyet Szolnok önkormányzata megbecsülésének jeléül alapított azok tiszteletére, akik a város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Dr. Bischof Zsolt 2008-tól a Béres Gyógyszergyár Zrt. cégvezetője.

Vezetésével 3,3 milliárd forint értékben történtek fejlesztések, beruházások a szolnoki gyárban, jelentősen megnövelve a termelőkapacitást és a hatékonyságot.

A gyár megyénk tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált, a nyolc évvel ezelőtti száznyolcvanhoz képest ma kétszázhetvenen dolgoznak a Béres Zrt.-nél, az idén elindított új beruházás pedig további növekedést és újabb munkaerő-létszámnövekedést tesz lehetővé.

Dr. Bischof Zsolt a megyeszékhely közéletének is példaértékű tagja, a helyi kultúra, oktatás, sport, a fiatalok értékteremtő tevékenységeinek elősegítésében, valamint az egészséges életmódra nevelésben is számíthat rá a város vezetése és az itt működő szakmai és civil szervezetek.

A legtöbbek által írói tevékenysége kapcsán ismert dr. Nemes András gyermekgyógyász, kutatóorvos kiemelkedő teljesítményeivel az orvosi, kulturális és társadalmi területeken kitüntetésre méltónak bizonyult.

Orvosi hivatása mellett közgyűlési képviselőként, közéleti szereplőként is sokat tett Szolnok közösségi életéért, értékeinek felismeréséért és megőrzéséért.

Megbecsült tagja a református gyülekezetnek is. Szakmai munkássága a megyei gyermekosztály vezetőjeként a gyógyítás mellett tudományos kutatásokban is úttörő munkát végzett, a megyei kórházban a gyermek-neurológiai ellátás megteremtése is az ő nevéhez fűződik.

Publicisztikai írásai és esszéi az Új Néplapban is megjelentek.

A harmadik Ezüst Pelikán-díjazott a Szolnoki Dózsa-Közgép vízilabdacsapata,

a helyi pólósport, mely nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is elismert, több évtizedes története során párját ritkító eredménysorozatot tud felmutatni.

Közismert Szolnok első olimpiai bajnok vízilabdázója, Hasznos István, de a csapat bajnokok egész sorát nevelte ki. Az egyesület mára többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, ez évben elhódította a Bajnokok Ligája trófeáját is.

A díjak átadását követően Szalay Ferenc polgármestert is köszöntötték, aki a megyei közgyűlés döntése alapján az év polgármesere lett megyénkben a minap.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!