Film

2007.04.16. 11:25

Sissi, a magyarok királynéja

A felejthetetlen Romy Schneider tündököl ebben a moziban Erzsébet szerepében. A filmtrilógia most egyben látható.

Baranyi György

Sissi, azaz Erzsébet királyné, Ferenc József osztrák császár és magyar király feleségének életét sokféleképpen feldolgozták már. A legismertebb mindezek közül az az osztrák filmtrilógia, amely még 1955–57-ben készült a felejthetetlen Romy Schneider főszereplésével. Idén egyébként amúgy is több szempontból Sissi-évfordulókat köszönthetünk. Elisabeth von Wittelsbach in Bayern hercegnő, azaz a későbbi Sissi királyné 170 évvel ezelőtt született, aztán már osztrák császárnéként 150 évvel ezelőtt volt az első magyarországi látogatása Ferenc Józseffel, valamint Ezsébetet 140 évvel ezelőtt koronázták magyar királynévá. Ez is éppen elegendő ahhoz, hogy Erzsébet reflektorfénybe kerüljön idehaza.
Ferenc József császár feleségének, a magyarok szeretett királynéjának élete azonban valóban kalandos és sok szempontból szokatlan volt. A szabadelvűen, a possenhofeni kastélyban, szerető családi légkörben nevelkedett bajor hercegnő nem is gondolta, hogy talán egyszer császárné és királyné lesz belőle. Ferenc Józsefet ugyanis nővérével akarták összeházasítani, ám neki Sissin akadt meg a szeme, és végül így szerelmi házasság köttetett. Az elején minden jól kezdődött, csakhogy Erzsébet fiatalon került be a neki szokatlan, merev, zárt, sokszor képmutató osztrák császári udvarba, a bécsi Hofsburgba, hogy aztán onnan hol Magyarországra, hol a potugál Madeira vagy a görög Korfu szigetére meneküljön friss „levegőért”, főleg szigorú anyósa — az amúgy magyargyűlölő — Zsófia főhercegnő elől. A film megpróbálja történelmi hűséggel bemutatni az eseményeket, méghozzá remek színészi játékkal és sokszor nagyon jó humorral. Persze egyfajta romantikus szemlélet azért fülön csíphető, főleg Ferenc József alakjában meg a magyar miniszterelnök, Andrássy Gyula gróféban (aki maga is beleszeret a királynéba), de ezt felírhatjuk a kor számlájára. Amúgy a filmben hangsúlyos szerepet kap a magyar szál, azaz Erzsébet vonzalma az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utáni Magyarország, a magyarok sorsa iránt, mely a gazdagon megjelenített és bemutatott koronázási jelenetben csúcsosodik ki. Aztán persze ott vannak a hullámvölgyek is, amely egyrészt Erzsébet és anyósa között alakulnak ki (főleg a gyermeknevelés kérdésében), illetve a Ferenc Józseffel való kapcsolatban. Jól megformált jellemek, élvezetes színészi játék, csodálatos tájak, épületek és díszletek, kosztümök jellemzik az alkotást.
A háromrészes film most együtt, díszdobozban jelent meg, felújított, erős színnel és képpel. Az első korongon szerepel még pluszként egy 33 perces extra tartalom is, mely Erzsébet életét mutatja be egészen a tragikus haláláig. Így válik teljessé Sissi mozija.
(Sissi, a magyarok királynéja. Forgalmazó: ZVK Kft.)

Tartalom:
1. lemez: Sissi (101 perc + 33 percnyi extra)
2. lemez: Az ifjú császárné (101 perc)
3. lemez: Sorsdöntő évek (104 perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!