Film

2007.06.04. 09:18

National Geographic: Ragadozónak születtek — A falka ereje

A falkaszellem megsokszorozza az erejüket a ragadozóknak, és csapatban vadászva még sikeresebbek is a magányos egyedeknél.

Baranyi

A National Geographic Ragadozónak születtek című DVD-sorozatában a második kiadvány a falkában való vadászat témakörét járja körül. Bár a ragadozó állatok, legyenek azok rovarok, halak, hüllők, madarak vagy emlősök, igencsak el vannak látva az öléshez, prédaszerzéshez szükséges eszközökkel (karom, csőr, éles fogak), azonban leginkább úgy tudnak sikeresek lenni, ha falkába, csoportokba tömörülnek. Így ugyanis közösen, együtt támadva, cserkészve tudják áldozatukat kiválasztani és elpusztítani.

A tudományos filmben lenyűgöző és sokszor testközeli, veszélyes felvételeken láthatjuk a ragadozókat „munka közben”, azaz zsákmányállatra közösen vadászni. Tanúi lehetünk többek között annak, hogyan rohanják le a vízbe hullott kócsagfiókát a dél-amerikai folyók rémei, a vörös piranhák, és tépik szét pillanatok alatt, vagy amint a palackorrú delfinek közösen hajtják, terelik egy csoportba a halrajokat, hogy azután egyben tartva őket rohanják le a csapatot. A kardszárnyú delfin is kifinomult érzékű vadász, még a partra is kivetődik egy kis fókahúsért, mint ahogy a karakara ragadozómadár is pimasz módon, a fészekből ragadja el a pingvinfiókákat, persze azt is csapatmunkában.

A falka ereje a rovaroknál is megvan: a tűzhangya elől nincs menekvése egyetlen élőlénynek sem, és a japán lódarazsak hada elől sem annak a méhcsaládnak, amelynek kaptárát lerohanják az együtt rohamozó hártyásszárnyúak. No és persze itt vannak a farkasok: a Yellowstone Nemzeti Parkban tanúi lehetünk, amint becserkésznek és elfognak egy szarvast. Az afrikai pusztákon az oroszlánok dolgoznak szoros együttműködésben a zsákmányszerzéskor, és, bármenynire is meglepő, még a hiénák is közösen döntik le esetünkben a zebracsikót. A csúcs mégis a csimpánzok együttes, már-már valódi stratégiát és harcművészetet idéző vadászata a kolobuszmajmokra, hiszen rokonaink nemcsak növényekkel, hanem majomhússal is élnek.

A bónuszprogramban pedig Pápua-Új-Guineára látogatunk el, ahol bemutatják, milyen kemény és a kívülállónak akár kegyetlennek is tekinthető módon avatják férfivá a leendő harcosokat. Ez az egész ceremónia pedig párhuzamba hozható a krokodilistenséggel, így természetesen a  filmben nagy szerepet kap a bordás krokodilok élete, szaporodásának bemutatása. (National Geographic: Ragadozónak születtek — A falka ereje. Forgalmazó: ZVK Kft.) 

Tartalom:
* Ragadoznak születtek — A falka ereje (47 perc)
* Bónuszprogram: Krokodil-klán (27 perc)
* A National Geographic egyéb filmjei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!