Film

2007.07.10. 15:48

National Geographic: Merülés idegenek között

Ha eddig valaki nem ismerte volna a lábasfejűek életét, most megteheti. Lenyűgöző film polipokról, kalmárokról, tintahalakról. Merüljünk utánuk és velük együtt!

Baranyi

Ismeretlen, titokzatos világ a legtöbb ember számára a tengerekben az a terület, ahol a fejlábú állatok: polipok, kalmárok, tintahalak élnek. Sőt, nem csak a terület idegen, hanem ezen állatok is viszonylag ismeretlenek az átlag halandónak. Hiszen valljuk be őszintén, ki mit is tud egy polip vagy egy kalmár, tintahal életéről? Nem sokat. Ez a tudományos film ebbe a víz alatti világba kalauzolja el a nézőt Bob Cranston, a National Geographic neves operatőrének vezetésével. Olyan csodákba nyerhetünk általa betekintést, amilyenekről nem is álmodhattunk. Szinte testközelből figyelhetjük meg a különböző fajtájú, méretű, alakú polipok életét, azt, ahogy ezek a fejlábúak vadásznak, szaporodnak, barátkoznak még az emberrel is. Szó sincs róla, hogy vérengző, hajókat lerántó állatok lennének! Sokkal inkább kíváncsiak, értelmesek, okosak.

Akárcsak rokonaik, a kalmárok, amelyek között viszont tényleg vannak hatalmas méretűekre megnövők is. Az operatőr azonban bátran merül egy olyan övezetbe is, amely ezen szintén érdeklődő, ravasz, puha testű állatok igazi világa... A nagyfilmhez természetesen e korongon is tartozik egy bónusz kisfilm. Ebben pedig az egyik legfenségesebb tengeri porcoshal, a rablócápa nyomába erednek a kutatók. Ez a hatalmas állat fenségesen úszik az emberek mellett, hiszen nevével ellentétben egyáltalán nem veszélyes rájuk, tápláléka főleg kis krillrák, halikra és plankton, amelyet hatalmas száját kitátva szűr ki a vízből. Gyönyörű felvételeken titokzatos csodák tárulnak fel előttünk!
(National Geographic: Merülés idegenek között. Forgalamzó: ZVK Kft.) 

Tartalom:
Nagyfilm: Merülés idegenek között (5 perc)
Bónuszprogram: Rablócápák nyomában (27 perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!