Film

2007.07.19. 13:10

National Geographic: Ragadozók háborúban: Az ellenfelek

Felejtsük el a megszokott szabályokat! Bizonyos élethelyzetekben a ragadozók is egymással veszik fel a küzdelmet a túlélésért.

Baranyi

Hogy milyen is az, amikor aszály sújtja az egyébként dús füvű legelőjű, vadban gazdag dél-afrikai Mala Mala vadrezervátumot? Egy szóval: kegyetlen. Vizet nem, vagy csak alig-alig találni, az élőlények szomjaznak, a gyengék, a kölykök, a fiatalok, a vesztesek sorra elpusztulnak. Nagyon nehezen bírják csak ki a ragadozók is ezt az időszakot. Míg máskor a legtöbb esetben betartják a különböző fajok — oroszlánok, párducok, geopárdok, hiénák — egymás területeinek határát, és ha lehet, nem háborgatja egyikük a másikat.

A pusztító szárazságban azonban csak a túlélésért folyik a küzdelem, és fellazulnak ezek a határok is. Így pedig elkerülhetetlen a folyamatos összetűzés, sőt, akár a háború is egy-egy falatért. A National Geographic filmje ezt mutatja be, méghozzá egy kiválóan edzett vadőr, Kim Wolhuter díjnyertes természetfilmesnek a kameráján keresztül. Általa szó szerint testközelből láthatjuk a képernyőnkön ezeket a nem mindennapi vadakat — nem mindennapi képekkel, történetekkel. A vadőr ugyanis annyira úgymond bizalmas kapcsolatot alakított már ki az állatokkal, köztük a ragadozókkal, hogy azok közvetlen közelbe engedik a kamerájával együtt.

Persze egy edzett vadőr számára is vannak olyan pillanatok, amelyek megdöbbentőek. Ilyen például a ragadozók kannibalizmusa, pont olyan állatoktól, amelyektől ezt nem várta volna. Így például az, amikor már halott kölykét falja fel egy anyapárduc, vagy amikor elpusztult társukat eszik meg az oroszlánok. Hiába, a túlélésrt vívott küzdelem nagy úr. Márpedig csak az éli túl ezt a hatalmas, pusztító szárazságot, aki erősebb, kitartóbb, többet elvisel. És pont ezekről a az egyedekről, a túlélő ragadozókról szól a DVD bónuszfilmje is, amely majdnem olyan hosszú, mint a főfilm, és egyben folytatásának is tekinthető annak. Ezen tovább göngyölíti a történteket Wolhunter, egészen a megváltást hozó esőkig, amikor újra visszaállhat a természet rendje — legalábbis egy időre.
A ragadozók háborúban több egy szokásos természetfilmnél: olyan viselkedési formákkal ismertet meg bennünket, amelyekről eddig talán nem is gondoltuk volna, hogy léteznek. Mindezt színesen, érdekesen, tudományosan, de nem tudálékosan, és a témához illően drámaian.
(National Geographic: Ragadozók háborúban: Az ellenfelek. Forgalmazó: ZVK Kft.) 

Tartalom:
Nagyfilm: Ragadozók háborúban: Az ellenfelek (53 perc)
Bónuszprogram: A túlélők (52 perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!