Gazdaság

2008.05.27. 08:05

Erkölcsi bizonyítványt kérnek az ingyen telkekért?

Azt gondolhatnánk, hogy egymást tapossák az emberek az ingyen telkek osztogatása hallatán. A gyakorlatban azonban kevés ember él ezzel a lehetőséggel. Megyénkben akad olyan település, amelyen az ingyenes telkeket nem akarják kétes erkölcsű embereknek adni. Költözzön makuláltan múlttal vidékre!

Békési Brigitta

Tiszavárkonyban nem adják ingyen a telkeket

A jelenleg még véleményezés alatt álló településrendezési tervtanulmányban jelöltünk ki területeket, ahol építési telkeket szeretnénk kialakítani — számolt be Hegedűs István, Tiszavárkony falugondnoka. — Mivel külterületi rész belterületté alakításáról lenne szó, hatalmas költségbe kerül például maga a közművesítés is. Hiába szeretnénk ingyen adni telkeket, ha az anyagiak ezt nem teszik lehetővé. Nálunk is csökken a fiatalok, gyermekek száma, de vannak jelentkezők, akik reális áron is megvásárolnák a telkeket, amelyből most kevés az eladó.

— Már több, mint tíz éve ingyen adjuk az építkezési telkeket — kezdte Boldog István, kétpói polgármester. — Minden nálunk letelepedni vágyó 400 ezer forintot kap. Azon családoknak pedig, ahol gyermek is születik, 100 ezer forint támogatást adunk. Minderre azért van szükség, mert az utóbbi években sajnos csökkent a községünk lakosságszáma és szeretnénk, ha még több család települne Kétpóra. Az utak aszfaltozottak nálunk, kábeltévé, helyi csatorna is van. A gyerekek helyben járhatnak óvodába és iskolába nyolcadik osztályos korukig. Orvosi rendelőnk és körzeti megbízottunk is van, nagyon jó a közbiztonság. A problémát főként a munkahelyek alacsony száma okozza, a helyiek Szolnokra és Mezőtúrra járnak többnyire dolgozni. Az ingázást viszont jelentősen gördülékenyebbé teszi, hogy év végétől két óránként közlekednek majd a vonatok a településről.

A polgármester elmondta, hogy átlagos áron a házak 3 és 5 millió forintba kerülnek a településen, egy nagy telket 500 ezer forintért lehet megvásárolni.
— Nemrég 7 és félmillióért adtak el egy itteni házat, jóval áron fölül — tájékoztatott Boldog István. — Volt, aki kapott ingyen telket, építtetett rá házat, majd kiadta albérletbe. Olyan is akadt, aki az egy-kétforintos telket visszaadta, mert inkább kész házat vásárolt. Tízmillió forint alatt ugyanis nehéz ma már építkezni. Az elmúlt években csupán négy telket adtunk oda ingyenesen, körülbelül tizenkettő vár még gazdára.
— Szeretnénk egy vállalkozást indítani Kétpón, ezért szeretnénk ott letelepedni — közölte a 33 éves Gál Béla, aki a napokban veszi át telkét a községben, amelyért mindössze egy forintot fizetett. — A párommal itt képzeljük el a jövőnket, hamarosan megszületik a kisbabánk is. Először csak egy faházat fogunk építeni, mert nagyobb házra még gyűjtenünk kell.

Tomajmonostorán az utóbbi 5-6 évben 15-20-an kaptak ingyen telket vagy a már megvásárolt házra lakhatási támogatást, tudtuk meg Fazekas Szabolcs polgármestertől.

A kedvezményes árú telkek hamar gazdára találtak

— Összesen 850 forint (áfa nélkül) per négyzetméter áron adott el közművesített telkeket a helyi önkormányzat korábban — tájékoztatott Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármester asszonya. — Bárki megvásárolhatta azokat, akár fiatalok is. A 24 telek gyorsan el is kelt, ezért a programot folytatjuk, csak azt nem tudjuk még, hogy hol és mikor.

— Főként a szegénység miatt költöznek a településre az emberek. Nagyon jó nálunk a közbiztonság, az oktatás színvonala. Az önerőt tudja biztosítani az önkormányzat annak, aki még nem vette fel a szocpolt. Persze szeretnénk, ha sokan telepednének le nálunk, emellett viszont ügyelünk arra is, hogy kétes erkölcsű személyek ne költözzenek ide.

— A már letelepült szászberki lakosokkal szemben, akik megvásárolták a helybeli telkeket, házakat, nem tartom etikusnak, hogy ingyen adja az önkormányzat azt, amiért ők keményen megdolgoztak — mondta Vasas Zsuzsanna, szászbereki polgármester asszony. — Mindennek megvan a maga tisztességes ára, nálunk az összes telek közművesített, 1600 forint áfa nélkül négyzetmétere. Úgy gondolom, hogy az egy-kétforintos telkek valószínűleg nem közművesítettek. Szerintem azok választják ezt a megoldást, akik valamilyen okból anyagilag nehéz helyzetbe kerültek és abban bíznak, hogy ez a megoldás életük jobbátételére. Mi igen szigorú erkölcsi normák szerint élünk, akik hozzánk költöztek vagy szeretnének ideköltözni, elfogadják azt. Településünket nem az ingyenes telekekkel, hanem a nyugodt, szeretetteljes légkörrel, a jó iskolával és közbiztonsággal kívánjuk vonzóvá tenni mások számára. Az utóbbi években növekedett a lakosságszám, nálunk több a tizenkilenc év alatti, mint a hatvan év fölötti lakos, annak ellenére, hogy szép számmal élnek nyolcvan év fölötti emberek is. Egyre több diplomás fiatal él településünkön, akik vállalják akár még az ingázást is.

Békési Brigitta Tiszavárkonyban nem adják ingyen a telkeket A jelenleg még véleményezés alatt álló településrendezési tervtanulmányban jelöltünk ki területeket, ahol építési telkeket szeretnénk kialakítani — számolt be Hegedűs István, Tiszavárkony falugondnoka. — Mivel külterületi rész belterületté alakításáról lenne szó, hatalmas költségbe kerül például maga a közművesítés is. Hiába szeretnénk ingyen adni telkeket, ha az anyagiak ezt nem teszik lehetővé. Nálunk is csökken a fiatalok, gyermekek száma, de vannak jelentkezők, akik reális áron is megvásárolnák a telkeket, amelyből most kevés az eladó. A kedvezményes árú telkek hamar gazdára találtak — Összesen 850 forint (áfa nélkül) per négyzetméter áron adott el közművesített telkeket a helyi önkormányzat korábban — tájékoztatott Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármester asszonya. — Bárki megvásárolhatta azokat, akár fiatalok is. A 24 telek gyorsan el is kelt, ezért a programot folytatjuk, csak azt nem tudjuk még, hogy hol és mikor. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!