Gazdaság

2008.12.16. 13:54

Megoldás az egytized százalékos adócsökkentés?

Gesztus értékű intézkedésnek nevezték Jászberény vezető vállalkozói az önkormányzat azon tervét, hogy 2 százalékról 1,9 százalékra csökkentsék a helyi iparűzési adó mértékét Jászberényben. Mindeközben drasztikus forgalomcsökkentést jeleztek előre a következő esztendőben. Az Electrolux esetében csak a jövő esztendő első fél évében 15 százalékos forgalomcsökkenést várnak.

Banka Csaba

A jövő esztendő első heteiben derül az ki pontosan, hogy a globális gazdasági válság hatására bekövetkező forgalomcsökkenés miatt mennyire kell visszafogni a termelést a régió legnagyobb munkáltatójánál. Az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, Takács János erről egy mai sajtótájékoztatón beszélt jászberényi vállalkozások vezetőinek körében.
A tájékoztatón Juhász Dániel alpolgármester bejelentette, hogy az önkormányzat olyan intézkedéseket tervez, amellyel csökkenthetik a vállalkozások tehertételeit. Ennek részeként a 2,5 millió forint éves bevétel alatti vállalkozások számára jövő év elejétől számítva nem kell iparűzési adót fizetniük. Erről már döntött is a város képviselő-testülete. Az iparűzési adó 2 százalékról, 1,9 százalékra csökkentésének tervét pedig tárgyalták, a döntéshozatalt pedig a költségvetési szavazás idejére halasztották el.

Mindenkit érint az elbocsátás

A svéd Electrolux vezetése a minap bejelentette, hogy globális szinten 3000 munkavállalójától válik meg a cégcsoport az elkövetkezőkben. Takács János érdeklődésünkre elmondta, hogy mindebből az európai fehéráru gyártásban dolgozók közül 800 munkavállalótól kell megválnia a vállalatcsoportnak. Az elbocsátottak jó része az úgynevezett „fehér galléros” állományból, tehát a vezetői gárdából kerül majd ki. Arra azonban szintén csak januárban lehet pontos választ kapni, hogy ez a hazai Electrolux gyárak munkavállalói állományát milyen nagyságrendben érinti.

Takács János üdvözlendő első lépésként értékelte az önkormányzat elhatározását, ugyanakkor jelezte, hogy a vállalkozások számára az iparűzési adó eltörlése volna üdvözlendő. Kasza Lajos, a Jász Plasztik Kft., Szatmári Zoltán, a Szatmári Malom, illetve a Szatmári Kft. képviseletében, valamint Sinka Tibor, a Trend Kft. részéről lényegében gesztus értékű elképzelésként értékelték az önkormányzat elhatározását, ugyanakkor jelezték, hogy a vállalkozásokat sújtó adó és járulékterhek rendkívül magasak. A cégtulajdonosok, cégvezetők szerint a következő esztendőre jósolható forgalomcsökkenés alapvetően befolyásolja eredményességüket, és ilyen helyzetben rendkívül fontos a költségcsökkentés.

Sinka Tibor a következő esztendőre a forgalom mintegy 20-30 százalékos visszaesését prognosztizálta. Elmondása szerint fél évvel ezelőtt cégénél még mintegy 380-400 fő teljesítette feladatait, amely munkavállalói szám mostanra 330-ra csökkent.

Takács János a következő esztendő első félévében mindenképp két számjegyű, mintegy 15 százalékos forgalomcsökkenést prognosztizált az Electrolux hazai cégeinek esetében is. Amely a foglalkoztatottak számában is jelentkezni fog. A határozott idejű szerződéssel, illetve munkaerő kölcsönzéssel feladatukat teljessítő munkavállalókra (tehát nem az Electrolux állományában lévő dolgozók) a forgalomnak, a piaci igényeknek megfelelően lesz szükség a következő esztendőben is.
— Január első heteiben látjuk azt pontosan, hogy mely termelő sorok munkájára lesz szükség az elkövetkezőkben  — mutatott rá a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!