Gazdaság

2013.12.04. 07:23

Nincs szükség újakra, az ideiglenes is megteszi

Jászberényben egyelőre csak a lebontott épületek helyén alakítanak ki ideiglenes parkolókat a városközpontban. A koncepció szintű, átfogó parkoló fejlesztésre azonban csak azzal párhuzamosan nyílik majd lehetőség, ha egy-egy helyszínen ingatlanfejlesztés indul.

Szoljon.hu

Row of cars

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Hosszú éveken át volt az probléma Jászberényben, hogy az egyre növekvő forgalom, az egyre nagyobb mértékben emelkedő személygépkocsi használat a belvárosi parkolók számának növelését is indokolttá teszi.
– Hétvégenként, vagy egy-egy fesztivál idején nehezen lehet közlekedni a városban, parkolóhelyet találni pedig talán még annál is nagyobb feladatnak tűnik – vélekedik például egy városban élő férfi.


A problémát orvosolni látszik, hogy több ideiglenes parkoló nyílt meg az elmúlt években a városközponthoz közel. Illetve a közeljövőben is újabb parkolók alakulhatnak ki a használaton kívüli városi épületek bontását követően. Nagyon úgy tűnik, hogy amíg az ingatlanfejlesztési beruházások aránya nem emelkedik, nem is lesz szükség további parkolók helyszínének kijelölésére. Legalább is ez derült ki abból, amit a témával kapcsolatban a város polgármesterétől, dr. Szabó Tamástól megtudhattunk.


– Az ideiglenes parkolóhelyek nyújtotta feltételek egyelőre megfelelőek a belvárosban – mutatott rá dr. Szabó Tamás.
– Akkor kell ismét újabb parkolóhelyek megnyitásáról, új helyszínek kijelöléséről gondolkodnunk, ha elindulnak az ingatlanfejlesztések a belvárosban.
A polgármester hozzátette, a fejlesztésekkel együtt az adott beruházónak lesz a feladata, hogy az elképzelése szerint kialakított épülethez – funkciójához igazodva – a városi szabályokat figyelembe véve, alakítson ki parkolóhelyet. Az egyelőre üresen álló, beépítésre váró telkekre persze vannak érdeklődők – tájékoztatott a városvezető, de a városvezető megfogalmazásában „az ingatlanfejlesztés ideje egyelőre még nem  jött el”.

– Amennyiben ingatlanberuházási szándékkal érkezik befektető a településre, a saját elképzelése szerint kell kialakítania a majdani épületet, amelybe természetesen lesz beleszólása az önkormányzatnak is – tette hozzá a polgármester.
– Véleményem szerint azonban nem az önkormányzat feladata a városban, hogy ingatlanfejlesztési beruházásokat végrehajtson, ugyanakkor törekednie kell arra, hogy megfelelő környezetet teremtsen, illetve terveket dolgozzon ki a beépítésekre. A városban építeni szándékozó beruházót pedig lehetőség szerint a Jászberényben elfogadott tervek szerint kell segíteni.


A fejlesztésekhez kapcsolódva pedig ki kell alakítani a szükséges számú parkolót is. Sokáig volt beszédtéma a városban, hogy a központban egy mélygarázs építésével lehetne leginkább megoldani a parkolóhelyek számának bővítését. A polgármester azonban erről is úgy vélekedett, hogy abban az esetben elképzelhető egy ilyen megoldás, amennyiben az érintett beruházó ezt a megoldást választja fejlesztési elképzelései megvalósításakor, a mélygarázs építés nem városi feladat – derült ki a polgármester által elmondottakból.

A közeljövőben újabb ideiglenes parkolók nyílnak


Beszámoltunk róla, hogy a napokban lebontották a „Csemege-tömb” még álló, használaton kívüli épületeit. A helyszín közvetlen szomszédságában jó ideje már ideiglenes parkolót létesítettek. A most bontott házak helyén jövő tavasszal parkot alakítanak ki. A parkolóhelyek száma mégis növekszik. A központi buszmegálló mellett lebontott korábbi óvodaépület helyén ugyanis ideiglenes parkoló jön létre. Hasonlóképpen új parkolók lesznek a Fürdő utca használaton kívüli önkormányzati épületeinek „dózerolását” követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!