Gazdaság

2014.06.06. 17:24

Az elvándorlás csökkentése évtizedek óta megoldatlan feladat

A lakosságszám csökkenésének megállítása, az elvándorlás intenzitásának csökkentése évek, évtizedek óta lényegében megoldatlan feladat a Jászságban is. Az elvándorlás ráadásul majdhogynem független attól, hogy egy adott településen van-e munkahely vagy sem.

Banka Csaba

Young handsome man traveling by train.

Fotó: Getty Images/iStockphoto


A lakosság számának csökkenése nem csak egy-egy város, település problémája, hiszen térségi szinten is jelentős mértékű az elvándorlás a Jászságból. A statisztikai hivatal adatai szerint 1990 óta a térség lakosságának száma egy kisvárosnyi lélekkel csökkent, a 2011-es legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 8653 fővel voltak kevesebben a jász településeken, mint a rendszerváltás évében. Az utóbbi években a lakosságfogyás mértéke valamelyest csökkent mindkét járás területén, de továbbra sem állt meg. Jászberényben az otthonteremtés feltételeinek javításában, illetve – megfogalmazás szerint – élhető környezet kialakításában látják a probléma orvoslásának lehetőségét.


Minap dr. Szabó Tamás polgármester tartott sajtótájékoztatót egy olyan telek határán, amelyen önkormányzati és vállalati támogatással vásárolt meg, illetve épít be tulajdonosa. A program indítása óta már tíz telket tudtak kiadni a leendő tulajdonosoknak, az első körben 15 ilyen telket alakítottak ki, amely mindegyikére van jelentkező. A polgármester hozzátette, az elkövetkezőkben tovább folytatják a programot. A város lakosságszámának csökkenéséről érdeklődésünkre elmondta, a halálozások száma továbbra is meghaladja a születések számát városi szinten is. Ráadásul továbbra is jellemző az elvándorlás főleg a fiatal korosztály részéről.

– A fiatalok elvándorlásának megállítására szeretnénk tovább erősíteni az együttműködést a gödöllői és a miskolci egyetemekkel, hogy olyan felsőoktatási intézmény működjön a városban, amely eséllyel itthon tartja a fiatalokat. Komoly vonzerőt jelent a főváros, amely közel van Jászberényhez, nagyon is érezhető hatást gyakorol az elvándorlásra. Feladat olyan munka és életpálya lehetőségeket biztosítani a városban, amely alternatívát jelent a fiatal generációnak – tette hozzá. Jászberény polgármestere érdeklődésünkre elmondta, úgy véli, érdemes volna a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége testülete előtt megvitatni az önkormányzatok közös lehetőségeit.

– Tény, hogy Jászapáti lakosságának száma pont olyan arányban csökkent az elmúlt években, mint azokban a nagyvárosokban, ahol sokkal több munkahely van, ahol működik színház és pezsgő a kulturális élet – mutatott rá Pócs János, Jászapáti polgármestere kérdésünkre válaszolva.
– Ezzel együtt feladatunk, hogy ezt a folyamatot ne csak megállítsuk, hanem megfordítsuk. Előrelépést jelenhet, hogy húsz éve először sikerült a város ipari parkjában új munkahelyet teremteni, a leendő üzemcsarnok építésének munkálatai már zajlanak. Úgy vélem, a közbiztonság is jobb, mint korábban volt, ez is lehet egyfajta lakosságmegtartó erő. Mindemellett az úgynevezett lokálpatrióta szellem kialakítása érdekében is próbálunk tenni. A polgármester a lakosságmegtartás szempontjából is fontosnak érezte, hogy komoly vidékfejlesztési programok induljanak, amelyek egyik legfontosabb célja a munkahelyteremtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!