Szolnok

2017.07.29. 17:25

Hajléktalanok kaptak esélyt a tisztességes munkára

„Reményt ad, lefoglal, és még pénzt is keresek, igaz, nem sokat...” – így vélekednek azok a szolnoki hajléktalanok, akik elfogadták a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Közhasznú és Nonprofit Zrt. által idén is felajánlott lehetőséget. A kezdeményezés tavaly indult, akkor tizenegyen, idén már huszonhatan dolgozhatnak a programban.

Molnár-Révész Erika

Az önkormányzat erdőterületeit takarítják a fedél nélkül élő közmunkások

Fotó: Mészáros János

– Tizenöt éve vagyok hajléktalan, addig Tiszakürtön éltem a szüleimmel, de meghaltak... – kezdi történetét a 38 éves Dantesz László. Azt meséli, nem volt öröksége, így fiatalon az utcán találta magát.

– Bejártam Magyarországot, mindent elvállaltam, amit találtam, voltam az autóiparban, dolgoztam autópályán is, de állandó munkám soha nem akadt.

László tavaly csatlakozott a Munkalehetőség a Jövőért Közhasznú Zrt. által indított programhoz, és idén is élt a lehetőséggel.

– Nagyon jó, örülök neki, én ezt a kis pénzt is megbecsülöm – mondja az optimistának tűnő fiatalember, – most a Tószegi úti szállón lakom, szeretnék már egy önálló albérletet, de az árak magasak – teszi hozzá, miközben a munkához szükséges védőfelszerelést veszi fel éppen, a Tiszaligetben található egyik erdősáv alját takarítják Zoltánnal.

– Örülök neki, mert legalább lefoglal, és keresek is vele – veszi át a szót Zoltán, aki az évek során több képesítést is megszerzett, de mint mondja, hiányzik a gyakorlat, ezért még nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

– Kertész, kertépítő, kisgépkezelő, épületvillamossági szerelő... – sorolja szakmáit, azt mondja, jelenleg megteszi, de ez a munka csak átmeneti.

„Az így megkeresett 54.000 forint éhen halni sok, de jól lakni kevés”

– teszi hozzá kesernyés mosollyal.

– Ha lerakjuk a munkát, visszatérünk a szállóra, ahol bár tisztálkodási, tévézési és szórakozási lehetőség van, de ez nem igazi élet... Már inkább várom a másnapot, hogy újra mehessek dolgozni.

Tavaly a programban részt vevők a Kiss János úti csarnoképületet és környezetét tették rendbe. Az egyhektáros területen összesen tízezer évelő növényt termesztettek, melyekkel a város közterületeit díszítik.

Az önkormányzat erdőterületeit takarítják a fedél nélkül élő közmunkások
Fotós: Mészáros János

– Továbbra is a Kiss János út lesz a bázisa a hajléktalan közfoglalkoztatási programnak, de az idén elkezdtünk egy erdőművelési, erdőápolási projektet, a város tulajdonában ugyanis nagyjából száz hektár erdő van, amivel a rendszerváltás óta nem nagyon foglalkoztak – mondta el honlapunknak a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Közhasznú és Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója, Fodor György.

– Aljnövényzetet takarítanak, száraz fákat vágnak ki, sűrűre nőtt részeket ritkítanak. A száraz gallyakból egy ágaprító segítségével darálékot készítenek, amiből ősztől fa brikettet állítanak majd elő.

– A vastag fákat a felhasogatás után tüzelősegélyként kiosztjuk, illetve a fa brikettből 1500 mázsát vállaltunk jövő év március végéig, abból szintén a város döntése alapján bármennyi kiosztható a rászorulók részére – tette hozzá Fodor György.

Érkeznek a munkagépek is

Jelenleg folyamatban van az erdőművelési munkákhoz szükséges munkagépek beszerzése, a héten érkezik az ágaprító, egy-két héten belül pedig egy nagy teherautó, mellyel a faanyagot szállítják majd. Szeptemberben kapja meg a zrt. a brikettáló berendezést, amelyet addig, ameddig a Kiss János úti csarnok felújítása zajlik, a Jósika úti telephelyen állítanak majd üzembe. A meghirdetett huszonhat állásból eddig huszonegyet töltöttek be az érintettek, a létszám feltöltése még zajlik.

 

 

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!