Bulvár-celeb

2023.10.16. 12:21

Botrányos: rendszeresen lövik a farkasokat a Bükkben

Kitört a balhé a farkasok miatt a Bükkben. Vadászok állítják, az Északerdőnél arra utasították őket, hogy lőjék ki a farkasokat, miközben a védett állat elejtéséért 3 év letöltendő börtönt lehet kapni. Tény: a nemzeti parkok által megfigyelt farkasok közül rendszeresen tűnnek el egyedek, amelyeket aztán lelőve, megmérgezve, vagy sosem találnak meg.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jim Cumming

A farkasok megjelenése és újra szaporodása megosztja a vadásztársadalmat és a lakosságot is Borsodban. Azonban

 a szürke farkas védett, kilövése, elpusztítása bűncselekménynek számít. Ez viszont sokakat nem tart vissza attól, hogy pusztítsák a „káros ragadozókat”, amely vadat és adott esetben a háziállatokat is elejti. A nemzeti parkok által megfigyelt farkasok közül rendszeresen tűnnek el egyedek, amelyeket aztán lelőve, megmérgezve, vagy sosem találnak meg. 

A legnagyobb port kavart eset azonban kétségkívül az M237-es kódjelű, svájci farkas kilövése volt, amely nemzetközi figyelmet is kapott, és amelynek ügyében jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban, melyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vezet - írja cikkében a boon.hu.

A konfliktusos helyzet évek óta tart. A boon.hu-t egy 2020-as eset kapcsán kereste meg egy vadász, D. Zoltán, aki azt mondta: az Északerdőnél is panaszt tett, azonban meglátása szerint nem megfelelően kezelték az ügyet. Ezért döntött úgy két vadásztársával együtt, hogy a borsodi hírportálunkhoz fordulnak.

Mint elmondta, két társával együtt egy területet bérelnek vadászathoz. Így 2020. márciusában a Bánhorváti Erdészeti Igazgatóság igazgatói irodájában tartott balesetvédelmi oktatáson vettek részt, amelyet az igazgató tartott, az irodában összesen négyen voltak jelen.

Az oktatás során megkérdeztük, hogy vannak-e a vadászterületen farkasok, mire az igazgató azt válaszolta, hogy igen vannak és lőni kell őket, mert kárt tesznek a vadállományban és a haszonállatokban, ha úgy könnyebb gondoljuk azt, hogy csak egy kutya. Az elhangzottakon felháborodtunk, de nem tettük szóvá, a felhívásnak azonban természetesen nem tettünk eleget és nem lőttünk farkasra 

- mondta. 

D. Zoltán azonban a történteket jelezte az Északerdő Igazgatóságának, de mivel úgy érezte, hogy a bejelentésével kapcsolatban 1,5 évig nem történt semmi, később készítettek a történtekről egy feljegyzést – melyet portálunknak is átadtak –, majd D. Zoltán bejelentést tett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára, a BNP pedig feljelentést tett a rendőrségen.

A rendőrség a három tanút kihallgatta, de feljelentésből végül nem lett büntetőeljárás, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya a fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette.

Az orvvadászat előkészülete nem büntetendő, míg a természetkárosítás bűntette vonatkozásában csak a minősített eset megvalósulása esetén lenne helye az előkészületi magatartás miatt büntetőjogi felelősségre vonásnak.

– Nem akarok álszent lenni, tudom, hogy a vadásztársadalom megosztott ebben a kérdésben, de az mégiscsak nonszensz, hogy egy erdészeti igazgató és felesküdött hivatásos vadász ilyen utasítást ad, amiért (a kilövésért – a szerk.) mi három év letöltendő szabadságvesztést kaphatunk. 

Ennek fényében nem kell csodálkozni, hogy mi történt az M237 svájci farkassal, ha még az Északerdő Zrt. vezetői részéről is ilyen a hozzáállás – tette hozzá D. Zoltán.

A boon.hu kereste az elmondottakkal kapcsolatban az Északerdő Zrt.-t is, azt válaszolták:

Az Északerdő Zrt. kivizsgálta a bejelentést, de azt nem találta megalapozottnak.

A teljes cikket a boon.hu oldalán, ide kattintva lehet elolvasni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában