Járvány

2020.12.07. 21:13

Szijjártó: sikeres az együttműködés a Magyar Bankszövetséggel

Míg a világgazdaságból szinte kizárólag negatív hírek érkeznek, addig mi Magyarországon napról-napra jelentünk be újabb és újabb beruházásokat.

Sikeresnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Bankszövetséggel folytatott együttműködést a koronavírus-járvány idején több gazdasági területen is.

A tárcavezető hétfőn Budapesten, a Magyar Bankszövetség online évzáró rendezvényére küldött videoüzenetben, megköszönve az együttműködést, példaként kiemelte: fontos volt a hiteltörlesztési moratórium bevezetésével magyar vállalkozások tízezreinek és emberek százezreinek átmenetet biztosítani a járvány idején.

Kitért arra is, hogy míg a világgazdaságból szinte kizárólag negatív hírek érkeznek, „addig mi Magyarországon napról-napra jelentünk be újabb és újabb beruházásokat”.

Az Eximbankkal kapcsolatban felidézte: novemberben az eddigi legnagyobb, 60 milliárd forint értékű kötvénykibocsátását hajtotta végre, valamint egy kétoldalú, 200 millió eurós hitelfelvételről is sikerült megállapodást aláírni. Így a következő időszakban a magyar cégek megnövekedett finanszírozási igényét is ki tudják majd szolgálni – közölte. Sok piaci lehetőség megnyílt a jelenlegi időszakban az exportképes magyar vállalatoknak.

Utalt arra, hogy a járvány miatt a világgazdaság eddigi növekedési üteme megtört, annak mindenképpen hatása van a magyar gazdaságra, mivel a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Magyarország egyike a világ azon 35 országának, amelyek évente 100 milliárd euró exportteljesítményt képesek előállítani, ráadásul az elmúlt hat évben évről-évre megdőlt az exportrekord – sorolta.

Hozzátette: ha 10-12 évvel ezelőtt jött volna egy ilyen válság, az biztosan „ledöntötte volna a lábáról” az egész magyar gazdaságot. Az elmúlt tíz év megfeszített munkája eredményeképpen ma már van olyan életerős a magyar gazdaság, hogy ellen tud állni egy ilyen válságnak.

A magyar bankrendszer is felkészültebb, mint volt a 2008-2009-es években. A magyar bankok helyzete is kellően stabil – mondta, hozzátéve: erre szükség volt, és lesz a következő időszakban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az új világgazdasági korszak hosszú távú nyertese lesz Magyarország, amihez szükség van a pénzügyi szektorral való jó együttműködésre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!