Népszerű vetélkedő

2022.02.10. 11:00

Jubileumi alkalmát ünnepli a Hagyományok Házában a Folk-kocsmakvíz

Az angol eredetű kocsmakvíz az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert itthon is.

25. állomásához érkezett a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz játékos vetélkedője. A 2 év tapasztalatával kapcsolatban Németh Nóra néprajzkutató, közművelődési szakember elmondta, az angol eredetű kocsmakvíz az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert itthon is. A Hagyományok Háza két évvel ezelőtt, az első nagyvárosi nyári Folkudvar keretében kezdte el a műveltség gyarapítását és a közösségépítést szolgáló, kifejezetten folk témájú játékos vetélkedőjét.

Ideális környezetben, a fővárosi Corvin téren építettük fel a fröccsteraszul is szolgáló színpadot. Ebbe a miliőbe az esti koncertek előtti közösségi játékként álmodtuk meg a Folk-kocsmakvízt, ami hamar népszerű lett, és kialakult a törzsközönsége is

– fogalmazott.

Kiemelte, számtalan pozitív visszajelzést kaptak, ennek tükrében év közben is havi rendszerességgel folytatják a játékot. A legnehezebb pandémiás időszakban online-programként biztosították a folytonosságot.

Németh Nóra elmondta, időközben kinőtték a fővárost, Erdélyben az Intézmény mikházi szabadegyetemén is bemutatkoztak levezető, frissítő műsorszámként. Meghívást kaptak továbbá a Hagyományok Háza Hálózat évértékelő rendezvényére, a népművészet szakembereinek szervezett kiscsőszi Almárium Táborba, illetve sikert arattak a Dunántúli Bourdon Zenei Táborban is, mára pedig elérték a 25. jubileumi kvízt.

A vetélkedő összeállítása komoly csapatmunkát igényel.

A Folklór osztály munkatársai idejüktől függően vesznek részt a közös munkában, a kérdések összegzését és szerkesztését Németh Nóra végzi. Időközben kialakult a másfél órányi játék menete is, amelyben különböző típusú, gondolkodtatóbb vagy könnyedebb, lexikális tudást és kreativitást is igénylő feladatok vegyesen szerepelnek.

A válaszok értékelésénél figyelembe kell vennünk, hogy a folklór különböző változatokban él. Jóllehet, mi a szakirodalomból merítjük kérdéseinket, de előfordulhat, hogy a kérdező és a válaszadó különböző megoldásra gondol. Ha megalapozottnak tartjuk a változatot, akkor természetesen elfogadjuk

– mondta el.

Hozzátette, egyik kedvenc saját fejlesztésű feladatuk, amikor egy tanulmányból vagy néprajzi forrásból kiválasztanak egy érdekes, humorosan hangzó, a versenyzők számára többnyire ismeretlen mondatot, amely valójában egy fontos néprajzi jelenséget fed. A csapatoknak pedig ki kell fejteni az ezzel kapcsolatos kreatív magyarázatukat. A találékony választ pontokkal jutalmazzák, aki pedig néprajzilag hiteles érvvel is szolgál, az természetesen pluszpontot érdemel.

További információk a vetélkedővel kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján találhatóak.

Borítókép: Hagyományok Háza / Dusa Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában