AZ EB-N MÁSODIK LETT

2018.07.15. 15:25

Világbajnoki címre vágyik a csinos szolnoki súlyemelő

Balettosként kezdte, sporthorgászként folytatta, most Európa második legeredményesebb masters súlyemelője Kollár Edit.Az ifjú hölgy csinos, okos és nagyon erős. És addig nem áll meg, míg világbajnok nem lesz!

Joó Zsuzsa

Európa második legeredményesebb masters súlyemelője Kollár Edit

Fotó: Eőry Álmos

– Addig nem állok meg, míg világbajnok nem leszek! – ezekkel a szavakkal zárja beszélgetésünket Edit, akit edzőtermében látogattam meg. Ebéd helyett beszélgettünk mindenféléről: a sportról, a ruhákról és a fiúkról...

– Olimpiai súlyemelés, amit űzök. Ez kétféle gyakorlatból áll: a szakításból és a felvétel-lökésből. Az a cél, hogy minél nagyobb súlyt felemeljek – magyarázza Edit. Egyszerűnek tűnik, de ez a sport nem csak az erőről szól, hanem a matekról is. Folyamatosan taktikázni kell a versenyeken, azt kell figyelni, az ellenfél hány kilónál tart, hogyan lehet azt túlszárnyalni.

– Sajnos későn találtam rá a súlyemelésre. Harminckettő évesen kezdtem crossfittezni, hetente hatszor edzettem, bajnokságokra jártam. Aztán beleszerelmesedtem ebbe a sportba, azóta ennek élek.

Persze, ezt senki nem mondaná meg. Edit ugyanis csöppet sem illik a női súlyemelőkről alkotott sztereotípiákba: nincsenek „NDK-s tünetei”, sokkal inkább modell-alkat.

Sminkje, körme tökéletes, nem veti meg a miniszoknyákat és bizony szívesen hord magassarkú cipőt is. Meg is fordulnak utána a férfiak...

Európa második legeredményesebb masters súlyemelője Kollár Edit
Fotó: Eőry Álmos

– Ötvenegy kiló vagyok, nem akarok ennél sokkal több lenni, nem akarok férfias bicepszeket. Mivel az utcán nem „befeszítve”, izmaimat kidüllesztve járok, sokan meg sem mondják, hogy mit sportolok – magyarázza Edit, hozzátéve, a súlyemelő csajok egyre nőiesebbek, amit a versenyeken is megmutatnak.

Van, aki rózsaszín zokniban vagy pink súlyemelő övvel lép színpadra, más szalaggal a hajában, ő például mindig szépen befonja a haját.

Így „lépett fel” az egy hónappal ezelőtti Európa-bajnokságon is, ahol második lett. Nem a csinossága miatt! A Szolnoki MÁV Sportegyesület színeiben dobogóra álló hölgy gyakorlatilag minden napját az edzőteremben tölti. Még a polgári foglalkozását is felhagyta a súlyok miatt.

Fotó: Eőry Álmos

– Gyógyszer-látogatóként dolgoztam sok-sok éven keresztül. Nagyon belefáradtam a munkámba, nem motivált már, nem szerettem csinálni és ezt a főnököm is látta rajtam. Ő javasolta, váltsak, legyek edző! Belegondoltam, teljesen igaza van! Gyakorlatilag úgy hagytam ott a munkámat, hogy nem tudtam, a következő hónapokban miből lesz bevételem.

– Korábban elvégeztem egy körmös tanfolyamot, most abból a munkából csurran-cseppen. Egyébként pedig minden eddig összegyűjtött pénzemet erre a teremre költöttem – mutat körbe –, súlyokat vásároltam, gumiszőnyegeket, hogy egyszer majd én készítsek fel másokat versenyekre. Vagy csak azért, hogy kihozzam belőlük – remélhetően már augusztustól – a legjobb formájukat, karcsúsítsam őket.

Fotó: Eőry Álmos

Lecsapva e mondatra, meg is kérdezzük Editet, vajon ő odafigyel-e a táplálkozásra.

– Csodát! Reggelire, vacsorára Nutellát és fagyit eszek. Komolyan! – neveti el magát, hozzáfűzve, fehérjepalacsintával (zabporból süti) eszi a mogyorókrémet. Szerencsés alkat... még bűnözhet is.

Maga beszélgetőtársunk is mázlistának érzi magát, azt mondja, mostanában úgy alakul az élete, ahogy azt ő eltervezte. Bár... két dolog még hiányzik...

– Az egyik a társ. Anyukám szerint túlságosan magabiztosnak látszom és ez elriasztja a férfiakat. Nem mondom, hogy a bátrabbak nem próbálkoztak nálam, csak nekem nem tetszett eddig egy sem. A másik pedig az augusztusi barcelonai világbajnokságon egy csillogó érem. Amúgy pedig – majd meglátják! – addig nem állok meg, míg világbajnok leszek.

A szülei nagyon féltik

– A szüleim nagyon féltettek, amikor kiderült, hogy súlyemelő leszek – meséli Kollár Edit. – Mi lesz a madártestemmel, biztosan összetörök....! – fogták a fejüket. Ebben egyébként van igazságuk, volt már térdsérülésem, derékhúzódásom, idegbecsípődésem, a vállammal is régóta küzdök. Hogy miért éri meg mégis mindez? Nem tudom. Vonz a rúd, a minél több súly (akár százhúsz kilót is felemelek), a sport az életem! Olyan ez, mint a szerelem. Egyszer csak jön a rózsaszín köd, ami beborítja az embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!