KISÚJSZÁLLÁS

2018.09.09. 11:25

Rizses édességekkel népszerűsítenék a különleges helyi terméket

Miután a kisújszállási rizs bekerült a szaktárca eredetvédelmi programjába, a városvezetés is szeretné népszerűsíteni ezt a különleges, egyedi helyi terméket. Arra kérik a sütni szeretőket, tudókat, készítsenek rizses édességeket. A legjobb elnyerheti a Kisújszállás rizses édessége címet is.

Daróczi Erzsébet

Dr. Kovács Tibor alpolgármester (balra) és Horváth Ferenc mesterszakács az ottjártunkkor elkészült két rizses édességgel

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A huszonegyedik században középpontba kell helyezni az egyediségeket, különlegességeket. A Kisújszállási Turisztikai és Marketing Kerekasztal a kisújszállási rizst, mint a város különleges értékét tartja számon – mondta dr. Kovács Tibor alpolgármester.

– Városunk az ország egyik legjelentősebb rizstermelője, feldolgozója és integrátora, 1948-ban kezdődött a rizstermesztés. A Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. a hagyományos, az Indián Rizs Kft. a vadrizst termeli hazai és nemzetközi piacra. Úgy vélem, túl kell mutatni ennek az egészséges élelmiszernek a termelésén, ezért minden fórumon igyekszem előtérbe helyezni a rizzsel kapcsolatos dolgokat – tette hozzá az alpolgármester, aki azt szeretné elérni, hogy a Nagykunság kulturális fővárosa cím mellé a rizs fővárosa címet is megkapja Kisújszállás.

– Ha egy átlagember a rizsről beszél, akkor a legtöbbször köretként, rizskochként, esetleg rizibiziként jut eszébe. Ezt jó lenne meghaladni. A két helyi rizstermelő cég is nyitott erre, ott vannak rendezvényeinken, rizses receptfüzetet is kiadtak. Fontos, hogy a város is magáénak érezze ezt, mert az ilyen páratlan adottságunkat ki kell használni – hangsúlyozta dr. Kovács Tibor, aki a rizses ételsorok népszerűsítése mellett önálló rizsfesztivált is szervezne.

Ennek egyik lépéseként, a kisúji rizs népszerűsítése érdekében a kerekasztal – a két rizstermesztő cég és az önkormányzat – városi édességpályázatot hirdetett. Mindenki pályázhat, aki szeret sütni. A versenynek egyetlen kritériuma, hogy az elkészített süteménynek, édességnek tartalmaznia kell a kisújszállási indián- vagy nagykun rizst – tette hozzá.

Dr. Kovács Tibor alpolgármester (balra) és Horváth Ferenc mesterszakács az ottjártunkkor elkészült két rizses édességgel
Fotó: Daróczi Erzsébet

Ha a győztes hozzájárul, szeretnék a kisújszállási vendéglátóegységekben árusítani a nyertes sütit, édességet.

Kakaóval és vaníliával is remekül elkészíthető

– Nagyon szeretem a csokit, így kakaós alapú tésztát sütnék talán rizslisztből, és valami főtt vaníliás rizskrémet, valamilyen gyümölccsel és mazsolával díszítve képzelem el. Ezt lehet akár tortaként, vagy poharakba elhelyezve desszertként – sorolta dr. Kovács Tibor, akivel arra kértük Horváth Ferenc mesterszakácsot, szakoktatót, a 2016-os erfurti kulináris olimpia bronzérmesét, alkosson másfél óra alatt egy rizses édességet. A mester kreativitásának köszönhetően, indián rizsből két különleges desszertet is készített.

– Szeretem a kihívásokat, mindent megoldok, nem véletlenül mottóm „ mindenünk a vendéglátás”. Szakoktatóként is ezt vallom, az Illéssy iskolában már országossá nőtte ki magát a gasztroversenyünk, ahol tanítványaimmal mindig valami különlegeset készítünk. A rizst, mint helyi kuriózumot mindig megjelenítjük köretként vagy hideg előételként, de desszertként is felhasználjuk.

– A fejemben már összeállt egy teljes menüsor, amit szeretnék idén elkészíteni, s megmutatni benne a nagykun rizst és az indián rizst is. A Kivilágos fesztivál jó lehetőség lesz arra, hogy kísérletezzünk, mi is viszünk néhány rizses desszertet. Most készítettem egy csokoládérácsos hengert vadrizskrémmel megtöltve egy kis piskótalapra, mellé gyümölcsöntetet tálaltam. A másik desszertbe pedig a két piskótalap közé vaníliás vadrizzsel készült krém került, szintén gyümölcsöntettel – árulta el Horváth Ferenc, aki a napokban a helyi vendéglátásában több évtizeden át végzett munkája, valamint a vendéglátóipari szakképzésben elért kiváló eredményeinek elismeréseként Pro Communitate Urbis díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!