nagyrév

2018.11.07. 20:00

Különleges módot találtak a fecskefészkek megmentésére

Mindenáron szerették volna megmenteni a polgármesteri hivatal falán fészkelő fecskéket Nagyréven. Sajátos módszert találtak ki erre…

Joó Zsuzsa

Járdán Andrea és Veres Csaba hivatali dolgozók szerint a lakosoknak nagyon tetszik az egyedi megoldás

Fotó: Joó Zsuzsa

A település polgármesteri hivatalát nyáron újították fel. Kívül-belül megszépült az épület, egyebek között szigetelték a falakat. Első ránézésre csak annyit vesz észre az ember, hogy a falak tiszták és mutatósak.

Második ránézésre azonban feltűnik valami furcsaság. Az eresz alatt ugyanis kisebb-nagyobb fakkokat alakítottak ki, melyek mindegyikében fecskefészek látható. Van, amelyikben több is.

– Amikor kiderült, hogy megnyertük a hivatal energetikai felújítására beadott pályázatunkat, reméltük, hogy nyáron, a száraz, meleg időben nem csak elkezdhetjük, de be is fejezhetjük a munkálatokat – mondja Burka István polgármester.

– Így is történt, augusztusban értünk el a külső felújításhoz. Éppen a vastag szigetelőréteget helyezték a falakra a munkások, amikor megjelentek a környezetvédők. Arra figyelmeztettek, hogy nem szabad leverni a fecskefészkeket a falakról, mert az természetkárosítás. Sőt mi több, zavarni sem szabad a költési időszakban a madarakat. Tény, hogy községünket és főleg a hivatal épületét nagyon szeretik a fecskék, a hivatal oldalán legalább tíz-tizenöt család épített otthont magának.

Az önkormányzatnak feladták tehát a leckét a „zöldek” és a madarak. Szerencse, hogy a nagyréviek addig sem zárkóztak el az állatvédelemtől, éppen ők voltak azok, akik mesterséges gólyafészkeket is elhelyeztek a villanyoszlopokon.

– Úgy döntöttünk, hogy a felújítási munkálatokkal a lehető legkisebb módon zavarjuk a fészkelő madarakat: naponta pár órás szünetet tartottunk. Ekkor nyugodtan visszamehettek a fecskék megetetni a fiókákat. A fészkeket pedig megóvtuk: egyszerűen körbeszigeteltük az „otthonaikat”.

A szokatlan „állatbarát-szigetelés” a polgármester szerint nem rontja a hőszigetelés hatásfokát, ha meg egy kicsit mégis, hát annyi baj legyen…

Járdán Andrea és Veres Csaba hivatali dolgozók szerint a lakosoknak nagyon tetszik az egyedi megoldás
Fotó: Joó Zsuzsa

Katona Mihály kunszentmártoni madármegfigyelő szerint jól tette az önkormányzat, hogy megvédte a madarakat és azok fészkeit.

– Törvényi előírás, hogy költési időszakban tilos a fecskéket zavarni, azok fészkeit bántani, megrongálni. Helyesen cselekedett az önkormányzat! – vélekedik Katona Mihály, hozzátéve, a fecskék a „lakásaikat” több évig használják. Ha egy pár már nem költözik vissza régi otthonába, egy másik család elfoglalhatja azt. Akár tíz évig is használható egy fészek, függően attól, miből készült. Ha homokos sárból, az gyorsabban elporlik.

– Ha fekete földes, agyagos sárból, az sokkal tartósabb. Ezek szerint a nagyréviek számíthatnak arra, hogy a megmentett fészkek jövőre sem lesznek üresek. Azaz nem volt hiábavaló a furcsa szigetelés.

Idén egyébként úgy tűnik, megállt a fecskék számának csökkenése, legalábbis a Tiszazugban. A madármegfigyelő szerint Kunszentmártonban ebben az évben több fecskecsalád élt, mint tavalyelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!