plank

2021.01.16. 07:00

Egyedi helyszíneken teljesítik a kihívást a szolnokiak

Egy helikopter árnyékában, a Tisza- vagy a Zagyva-parton, de akadnak, akik a munkahelyen teljesítik a szolnoki Spartan Training Group januári kihívását. A csoport tagjai mindennap a dátumnak megfelelő percnyi plank állást tartanak, s mellé tízszer annyi fekvőtámaszt is megcsinálnak.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki Szandai réten lévő körforgalomban elhelyezett harci helikopter is kiváló háttér a feladat végrehajtásához

Fotó: Nagy Balázs

A Spartan Training Group négy éve működik a városban, közösen készülnek az Európa-szerte megrendezett akadályfutó versenyekre. Mindenkit más motiváció mozgat. Vannak, akik hobbiként tekintenek az erősítésre, de akadnak, akiket a dobogó elérése hajt előre.

Az évek alatt több mint harminc főre felduzzadt csapat tagjai a járványhelyzetre való tekintettel nem edzhetnek együtt, vezetőjük Szakács Ferenc hónapról hónapra különböző kihívásokat hirdet. Januárban a planken és a fekvőtámaszokon van a sor.

Szakács Ferenc, a csoport egyik vezetője kisfia, Péter társaságában otthonában teljesíti a januári plank kihívás napi feladatait
Fotó: Beküldött fotó

– Még decemberben figyeltem fel a Magyar Spartan Szövetség közösségi oldalán egy felhívásra, hogy a résztvevők fekvőtámaszokat nyomjanak, méghozzá a dátum tízszeresét, tehát ötödikén például ötvenet. Innen jött az ötlet, hogy nálunk, Szolnokon is lehetne valami hasonlót.

– Nehezí­tettünk, a fekvőtámasz mellé planket is kell végezni, annyi percet ahanyadika van – avatott be a kezdeményezésbe Szakács Ferenc, a Szolnoki Spartan Training Group egyik vezetője.

Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen nehezen telik el alkaron támaszkodva az öt perc.

– Ezért is jeleztem a tagoknak, hogyha szaporodnak a percek, napközben osszák szét azokat – emelte ki.

Így fordulhatott elő, hogy a versenyre készülők nemcsak otthon, hanem a munkahelyen vagy akár a Tisza- és Zagyva-parton, de esetleg még a körforgalomban álló helikopter árnyékában is felvették a speciális testhelyzetet. Volt, aki erdei futás közben egy kidőlt fát választott helyszínül, vagy a Holt-Tisza-part stégeit nézte ki.

– A közösségi oldalon megosztjuk egymással, ha elvégeztük az aznapi feladatokat, ezzel motiváljuk is egymást.

Az egyik tagunk éjfélkor tett fel egy képet, hogy akkor végzett a kijelölt mennyiséggel

– tette hozzá.

A kihívást teljesíti a szolnoki Papp Szilvia Linda is.

– Természetes volt, hogy belevágok. Az alapfelvetés úgy indult, hogy mindenki otthon végezze el a fekvőtámaszokat. Pár nappal ezelőtt nem volt időm reggel befejezni, amikor beértem az irodába, ott csináltam meg kétszer egy percet. Amikor ilyen vicces dolgok történnek velünk, elküldjük egymásnak a fotókat, ez is ilyen volt. Aztán csak úgy záporoztak a képek – mesélte Szilvia, aki szerint a teljesítéshez plusz löketet is ad az összetartó csoport tagjainak lelkesedése.

A szolnoki Papp Szilvia Linda is a csoport tagja, képünkön épp kislányával együtt teljesítik a januári plank kihívást
Fotó: Beküldött fotó

Komolyan veszik a felkészülést

A Spartan-versenyek sajátossága, hogy a teljesítendő távokat akadályokkal tűzdelik. Egyebek mellett például függeszkedést vagy homokzsákcipelést is teljesíteni kell, kihívások elé állítva az indulókat. A felkészülést tehát nem lehet félvállról venni.

– Fontos a folyamatos edzés, a szervezet fejlődése, hogy további célokat is elérhessünk. Ezért is tervezek minden hónapra valamilyen kihívást. Hajtják egymást a tagok, motiváló a másik sikere. Legyen szó akár egy először lefutott tíz kilométerről, hiszen mindannyian emlékszünk,, milyen volt, amikor ezeket a mérföldköveket elértük – hangsúlyozta Szakács Ferenc, a Szolnoki Spartan Training Group egyik vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!