JÁSZKUNSÁG

2021.06.20. 07:00

Apák napja: van annyira népszerű, mint az anyák napja?

Megyei édesapákat kérdeztük, náluk hogy néz ki június harmadik vasárnapja.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor, emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik – írja a wikipédia.

A portál arról is ír, hogy az édesapákról megemlékező ünnep Amerikából indult még 1910-ben. Az amerikai Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Ugyanis édesapja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét második felesége halálát követően, aki 1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe.

Az apák napjának megünneplése lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is. Így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

És hogy mit jelent az édesapáknak ez az ünnep? Megkérdeztük néhányukat, miben más nálunk június harmadik vasárnapja.

– Hagyományos családpárti vagyok, nekem anyával, apával, gyerekekkel, nagyszülőkkel, rokonsággal teljes az élet. Viszont bőségesen elég, ha gyermek- és anyák napját tartunk és ünneplünk, nincsen különösebben szükségem apák napi köszöntésekre. A feleségem és a gyermekeim minden áldott nap megpuszilnak, megölelnek, úgy érzem, szeretnek, nekem ez többet ér, mintha még külön fel is köszöntenek a természetes jelenlétemért – árulta el a szolnoki Szabó Géza.

– Egyébiránt pedig az év legtöbb napja az apáké. Az apaszerep ugyanis nem annyira megterhelő, mint az anyai. Ráadásul szinte minden nap van fontos sportközvetítés, és hát ott vannak az apáknak a férfibarátok is, akik vélhetően ugyancsak apák, s akikkel ki lehet beszélni a közös apa napi ünnepet is... – tette hozzá mosolyogva.

Takács Balázsék az anyák napját ünneplik, de az apák napját nem tartják a családban.

– Igazából azt sem tudom melyik napon van pontosan – mondta. – Igyekszünk a hétvégéket élménydúsan tölteni a gyerekekkel, nem lesz ez másként most sem. Ha jó idő lesz strandolunk, ha kevésbé süt a nap, akkor elmegyünk egy közeli állatkertbe, vagy egyszerűen csak a játszótérre. Mivel a hétköznapok mókuskerekéből csak a szombat és vasárnap kapcsol ki, így ezeket a napokat, ha a lehetőség úgy adódik leginkább együtt töltjük – mondta a háromgyerekes, szintén szolnoki édesapa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!