jászkunság

2021.07.25. 10:30

Esküvődivat: a vintage stílus hódít a megyei párok körében

Utánajártunk, milyen menyasszonyi ruha, esküvői dekoráció, csokor, torta keresett manapság a Jász-Nagykun-Szolnok megyei párok körében.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az esküvő egyik talán legalapvetőbb eleme, amiről a legelsőnek döntenek a párok, a helyszín.

- A hagyományok régiónként eltérőek, általában közös megegyezés alapján döntik el a párok, hogy hol rendezzék a lagzit – mondja Oros Vivien, esküvőszervező. – A falusi lagziknál sokat számított az is, hogy melyik háznál fér el a sátor. Ma már ritka, hogy háznál sátorban tartják a lagzit, vannak külön erre a célra kialakított sátras esküvők, vagy külön saját kertben megrendezett esküvők. Manapság rengeteg esküvői helyszín közül válogathat a pár, mint például kastélyok, kúriák, rendezvénytermek, szállodák, éttermek, hajók, sátrak, saját kert, illetve extrém helyszínek is szóba jöhetnek.

Az esküvőszervezőtől megtudtuk, amellett hogy sokan a polgári esküvő mellett teszik le a voksukat, örök érvényű hagyományaival és szépségével még mindig sok házasulandót vonz a templomi esküvő is.

- Mind a zárt helyszíni, mind a szabadtéri ceremóniának megvan az előnye, illetve a hátránya. A polgári szertartásokat általában kint rendezik meg, mivel sokkal látványosabb, mint zárt térben. Ma egyébként nagyon divatosnak számítanak az éjszakai szertartások is, ahol a megfelelő megvilágításokkal nagyon romantikus, meghitt pillanatot lehet előidézni.

Bátran kijelenthetjük, hogy az esküvők igazi szezonja a nyár. Vannak azonban azért szép számmal olyan párok is, akik más évszakra időzítik a szertartást és a lagzit. Ennek az időjárás mellett azért is van jelentősége, mert minden szezonnak megvannak a maga esküvői színei, amelyek a nemzetközi trendekhez igazodnak.

- A tavaszi esküvőnél az üde, friss színek jellemzőek, például a barackosabb árnyalatok, a kék árnyalatai, vagy egy pasztellesebb vonal. Nyáron az intenzívebb, vibrálóbb színek a divatosak, mint például a sárga vagy esetleg a zöld különféle árnyalatai. Az őszi esküvőket a melegebb, sötétebb árnyalatok, a telet ezzel szemben a hidegebb tónusú színek jellemzik. A domináns szín teremti meg az egységet az esküvőn, amennyiben ez a design visszaköszön a meghívón, az ültetőkártyán, a dekoráción, illetve az öltözékeken.

Oros Vivien elárulta, a dekorációs elemeket tekintve a vintage stílus lett sokak kedvence az elmúlt években.

Ha már stílus, az esküvő alighanem legfontosabb pontja – a menyasszonynak legalábbis biztosan – e téren a ruha, illetve a frizura.

- A ruha anyagát a fazon alapján választjuk ki, ami függ a menyasszony testalkatától. A klasszikus hercegnős fazonok az erősebb csípővel megáldott hölgyeknek állnak jól, hiszen a szoknya elrejti a nem hangsúlyozni kívánt részt, illetve kiemeli a karcsú derék vonalát. Továbbá közkedvelt a sellőfazon is, mely alapvetően kihangsúlyozza a csípő vonalát, így azok a hölgyek, akik ki szeretnék kiemelni az alakjukat, szívesen választják – mondja az esküvőszervező.

És vajon mi a helyzet a frizurával?

- Most a romantikus hajak vannak megint előtérben, élő virággal a hajban vagy szolidabb fehér, gyöngyös díszekkel – sorolja Marsi Adrienn, fodrász. – Szeretik a laza kontyokat, fonással, főleg a melegben, ritkán kérnek csak leengedett hajat hullámokkal. Az oldalra tűzött hajakat is szeretik, mert mindig az a cél, hogy a nagy melegben is megmaradjon és ne melegítse őket.

Fotó: Beküldött fotó
Fotó: Beküldött fotó

A menyasszonyi csokor bár a dekoráció legfontosabb eleme, a mérete ma már nem játszik akkora szerepet, mint régebben.

- Régen egy menyasszonyi csokor, akár 40-50 szál virágból is készülhetett, ma van hogy csak egy szál virágot választanak az arák. Manapság ritkább, hogy a menyasszonyok külön dobó csokrot készíttetnek, inkább a saját csokrukat szokták eldobni. Az esetek nagy részében a menyasszonyok gömb csokrot kérnek. Ezek a virágok, melyek a csokrot adják, szolgálnak alapul a fontosabb szereplők öltözékén, csuklóján, illetve a dekoráción egyaránt – mondja Oros Vivien. – A csokor összetételét tekintve beszélhetünk lazább csokrokról, amelyek olyan hatást keltenek, mintha a menyasszony saját maga szedte volna. Ezek közül lehet vadkamilla, pipacs,

napszemvirág, vasvirág, nefelejcs vagy akár búzavirág is a csokor része, ezek az idei esküvőszezon meghatározó elemei. Továbbá idén nagyon népszerűek még az úgynevezett Statement csokrok, melyek szokatlan összetételükkel, színvilágukkal igazán karakteressé tehetik a menyasszony megjelenését.

- A menüsor összeállításánál a pár rendszerint a meghívottak összetétele alapján dönt – mondja az esküvőszervező. – Az idősebb

generáció általában a hagyományos magyaros ételkínálatot kedveli, míg a fiatalabbak nyitottabbak

az újdonságokra is, ennek figyelembevételével állítják össze a menüt.

A menüsor fénypontja természetesen a torta, amit mindenki kíváncsian vár a lagzin. Mondanunk sem kell, az ízvilágot, díszítést illetően ezen a téren is vannak aktuális kedvencek, amiket sok házasulandó pár kér.

- Tapasztalatom szerint idén nagyon kedvelt a fehércsokoládés-málna, mango-maracuja , amerikai csokiskeksz, és a joghurtos erdei gyümölcs, de megmaradtak az örök klasszikusok is, mint a csokoládé-vanília – sorolja a kedvenceket Surányi László, cukrász. – A díszítésre vonatkozóan pedig nagyon kedvelik a vintage stílust a fiatal házaspárok, legyen letisztult, enyhén márványozott, egy-két tortaszint a sarkokban egy-egy cukor virágcsokorral.

Fotó: Beküldött fotó
Fotó: Beküldött fotó
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!