KARCAG

2021.07.14. 13:55

Számos új kihívással kellett megbirkóznia Szilágyi Péternek

Kimagasló szakmai munkájának jutalmaként vehette át a Miniszter Elismerő Oklevelét Szilágyi Péter, a Karcagi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának közegészségügyi feladatokat ellátó tisztviselője nemrégiben.

Daróczi Erzsébet

A közegészségügyi feladatokat ellátó Szilágyi Péter nemrégiben a Miniszter Elismerő Oklevele díjat vehetett át

Fotó: Daróczi Erzsébet

Méltatásakor elhangzott: munkavégzését a lelkiismeretesség, a folyamatosan magas szakmai színvonal és az egészségügy iránti elkötelezettség jellemzi.

– Nem számítottam elismerésre, meglepetésként ért. Ez nem sikerülhetett volna a kollégáim nélkül, akik fáradhatatlanul végezték a munkájukat az elmúlt tizenhat-tizenhét hónapban. Ez egy nagyon hosszú időszak volt szabadság, pihenés nélkül. Számos hétvégét töltöttünk bent a hivatalban, rengeteget dolgoztunk együtt, így ez az elismerés az övék is – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A karcagi születésű díjazott 1997-ben végzett a helyi gimnáziumban egészségügyi szakon, majd mielőtt a főiskolára jelentkezett volna, mentálhigiénés képesítést szerzett. Ez idő tájt néhány hónapig mentősként dolgozott Karcagon és Kunhegyesen.

– Tetszett a mentőzés, ami alaposan meg is edzett. Közben az akkori tiszti főorvos, dr. Brugoviczky Zoltán áthívott az ÁNTSZ-hez. Tehát párhuzamosan készültem a főiskolai felvételire, majd tanultam a Semmelweis Egyetemen – ahol 2003-ban végeztem – és dolgoztam a karcagi ÁNTSZ-nél. Természetesen sokat változott a közigazgatás az elmúlt húsz évben. Egy rendkívül szigorú ellenőrző hatóságból egy ügyfélbarátabb intézménnyé váltunk. A járványügybe igazából a koronavírussal keveredtem bele, mert 2006-óta egészségügyi igazgatással foglalkoztam és foglalkozom a mai napig. Ez az orvosi rendelők, szakrendelők szakmai felügyeletét jelenti három járásban – magyarázta Szilágyi Péter.

Egy ilyen, külső szemlélő számára száraznak tűnő szakma is megannyi kihívást rejt magában. Erről is beszélt hírportálunknak a kitüntetett.

A közegészségügyi feladatokat ellátó Szilágyi Péter nemrégiben a Miniszter Elismerő Oklevele díjat vehetett át
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A vírushelyzet kapcsán a bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy nekünk a legfontosabb szakterületünk a járványügy, ami szerencsére korábban nem rótt ránk ilyen mértékű terheket. Az utóbbi hónapokban szinte naponta változtak az eljárásrendek. Ahogy a tudósok egyre több információt gyűjtöttek a koronavírusról, úgy kellett nekünk is alkalmaznunk az új ismeretek nyomán bevezetett szabályokat – részletezte a karcagi szakember.

Ha visszatekerné az idő kerekét, és újra a pályaválasztás előtt állna, akkor sem térne el az egészségügytől, sőt!

– Mai fejjel inkább orvosnak tanulnék – mondta a díjazott, aki számára a kikapcsolódást főként az olvasás jelenti. Emellett szeretne világot látni, bejárni Európát, kezdve Rómával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!