Belső béke

2023.01.16. 19:55

Egyedi teakeverékei különlegességnek számítanak Szolnokon

A gyógynövények és a kínai gerinctorna ismerője a Szolnokon élő Sipos Csilla. Kistermelőként számtalan általa termesztett gyógynövényt ismer, melyekből teakeverékeket készít. Elmondása szerint pár éve foglalkozik a kínai gerinctornával is, amely nagyban kapcsolódik a teafüvekhez, valamint a lelki problémák megoldásához.

Köllő Judit

Kínai gerinctorna jótékony hatásairól is mesélt Sipos Csilla

Fotó: Nagy Balázs

– Miért tartja fontosnak a természetes gyógymódok elsajátítását? 

– Folyamatosan fejlesztem magam, ebből adódóan állandóan tanulok. Gyerekkoromtól kezdve érdeklődtem a növények iránt, így abban hiszek, hogy elsőként természetes gyógymódok által segítsük szervezetünket a javulásban. A gyógyteáknak számtalan jótékony hatása kutatásokkal bizonyított, azonban nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt. Jómagam saját kertemből, illetve különböző Heves vármegyei területről szedem gyógynövényeimet, melyeket magam készítek elő, szárítom őket és keverem azokat. 

Kiváló stresszoldó hatása van például a citromfűnek, ezzel szemben pedig a csalán a magas vérnyomásra van jó hatással. 

– A teafüvek előállítása mellett két évvel ezelőtt kezdtem elsajátítani a kínai hagyományos orvoslást, hiszen mindig is vonzott a távol-keleti kultúra, az életmód, valamint az általuk ismert gyógymódok. Majd ezen a képzésen belül elvégeztem a kínai DaoYin gerinctornát is, amely energiavezetést jelent. A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember testét több csatorna, valamint hálózati rendszer szövi át, amelyet meridiánoknak neveztek el. Ez a csatorna, illetve hálózati rendszer teszi élővé a testet, hogy mindent mindennel összekössön. 

– A nyugati kultúra nehezen fogadja be a távol-keleti szemléletet. Mit gondol, mennyire nyitottak az ilyesfajta gyógymódokra az itt élők? 

– A mai világban az egész életünk felgyorsult. Minden arról szól, hogy gyorsan és praktikusan megoldjuk a magánéleti dolgainkat, illetve a munkahelyi ügyeinket. Ezért szinte alig tudunk lelassulni, magunkra összpontosítani és ellazulni. A felgyülemlett feszültség és rohanás igen stresszesen hat a mindennapjainkra, ami nagyon sokakat érint. Ennek következtében egyre többen hisznek abban, hogy minden külső fájdalom valamilyen lelki problémából eredeztethető. Számtalan olyan visszajelzést kapok a gerinctornára járóktól, hogy idővel jobban érzik magukat, hiszen enyhül a fájdalmuk. 

A torna jótékony hatásai ugyanis abban rejlenek, hogy nagyon lassú és egyszerű mozdulatokat tegyünk, melynek hatására a véráramlás és a csí segítségével a testben lévő feszültségek és energiaelakadások feloldódnak és kitisztulnak. 

– Természetesen ez nem egyik napról a másikra érhető el, azonban többen is arról számoltak be, hogy már az első alkalom után képesek voltak végigaludni az éjszakát, ennek okán másnap kipihenten ébredtek.

– Milyen gerinctorna-gyakorlatok lehetnek hasznosak a hétköznapokban? 

– Sokat segíthetünk azzal, ha háton fekve nem kelünk ki rögtön az ágyból, hanem oldalra fordulásból a kezünkkel felsegítjük magunkat, hogy ne terheljük gerincünket. Jó napindító az is, ha felkelés után felemeljük mindkét kezünket és nyújtózunk egy nagyot. Ezek a gyakorlatok igen egyszerűek és kevés odafigyelést igényelnek, azonban nagyban megkönnyíthetik az életünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!