Pintér-Dezső Mária

2023.03.12. 13:30

Nem mindegy, mit hagyunk el az étkezésekből böjt idején – szolnoki életmód-tanácsadóval beszélgettünk

A farsangi időszakot a húsvétig tartó negyvennapos böjt követi. Sokan vallási okokból tartózkodnak az evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől ezekben a napokban, mások egyszerűen a tavasz közeledtével változtatnak addigi táplálkozási szokásaikon. A böjt hatásairól Pintér-Dezső Mária szolnoki életmód-tanácsadóval beszélgettünk.

P. P. N.

Pintér-Dezső Mária, szolnoki életmódtanácsadó a koplalás káros hatásait is megemlítette

Forrás: Beküldött fotó

A böjtről mindenkinek a lemondás jut eszébe. Sokan sokféleképpen értelmezik a farsangtól húsvétig tartó időszakot, abban viszont a többség egyetért, hogy ebben a negyven napban tartózkodik az evéstől, ivástól vagy valamilyen általa választott tevékenységtől, káros szokástól. Nem mindegy tehát milyen böjtről beszélünk, általánosságban elmondható viszont, hogy a mérték a fontos. A vallási formában az étkezések száma csökken, míg péntekenként húsmentes napot tartanak.

A rendszeres táplálkozáshoz hozzátartozik a többszöri étkezés, ami szinten tartja a vércukrot. Nem jó, ha éhezünk, mert ilyenkor képes leépülni a zsír, az izom és egy idő után a csont is. A koplalás üzemmódban ezután jön az agy, az idegrendszer. Ezzel együtt a raktározó hormon az inzulin is megszaporodik a szervezetben 

– foglalta össze az éhezés káros következményeit Pintér-Dezső Mária szolnoki életmód-tanácsadó. Hozzátette: ezért is fontos a mérték megtartása. 

Úgy véli, a böjti időszak alapvető lényege a tisztulás, méregtelenítés, az emésztőrendszer megkönnyítése, amihez az is hozzájárul, ha nem eszünk megterhelő ételeket.

Néhány alapszabályt is javasolt!

– Tavasszal megérkeznek az idény zöldségek és gyümölcsök, melyek jótékony hatásait talán mindenki ismeri, be is kell építeni ezeket az étrendbe, de sosem önmagában. Joghurttal, magokkal, zöld levelekkel fogyasztva tartalmaz minden tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége lehet – említette példaként. Kiemelte: a test megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a fehérjék, amit leginkább a húsokban található meg.

Vegán életmód követésekor ügyelni kell arra, hogy ne szénhidráttal pótoljuk a hiányzó fehérjét, hanem teljes értékű gabonát, hüvelyeseket, mint csicseriborsót, babot vagy lencsét fogyasszunk 

– sorolta a lehetőségeket.

A szakember szerint számtalan tévhit övezi a zsírokat. Az egészséges zsírokra pedig nagy szükség van, segítik a fogyást, a tisztítást. Kiemelt része a táplálkozásnak, ilyenek például a chiamag, a len vagy a kókuszreszelék. 

A napi öt étkezésből a reggelinek kell a legnagyobb hangsúly, a korai órákban éhes és szomjas a szervezetünk, ezért is fontos hogy minden tápanyagot megkapjon, ez határozza meg a napunkat. Majd két és fél három óránként érdemes időzíteni a további étkezéseket, így a tízórai és uzsonna sem marad ki

 – tanácsolta. Hozzátette: ha böjtöt választ az ember, érdemes olyan mellett dönteni, ami számára is követhető.

– Tudatosan vegyünk ki olyan dolgokat az étkezéseinkből, ami megvalósítható, például három hétig ne fogyasszunk fehér lisztes terméket, vagy cukros üdítőt. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, ha egy-egy „divatdiétába” átgondolás nélkül vágunk bele, az nem vezet hosszútávú életmódváltáshoz – mondta Pintér- Dezső Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!