Szoljon podcast

2023.06.22. 06:55

A melldaganat RNS alapú ellenszerét is kutatta a korábban Karikó Katalinnal dolgozó szolnoki biológus

Karikó Katalin és Drew Weissman professzorok mellett a szolnoki kötődésű Pardi Norbert is jelentős szerepet vállalt az mRNS-alapú oltóanyagok fejlesztésében. A biológus jelenleg a Pennsylvania-i Egyetem mikrobiológiai tanszékén vezeti önálló kutatócsoportját, ahol széles körű védettséget biztosító influenza és koronavírus mRNS vakcinák kifejlesztésén dolgozik.

Köllő Judit

A kutató jelentős szerepet vállalt az mRNS- alapú oltóanyagok fejlesztésében

Fotó: Mészáros János

A koronavírus -járvány megfékezésében kulcsszerepet játszott a Szegedi Tudományegyetem egykori biológus és biokémikus PhD-oklevelet szerző hallgatója, Pardi Norbert is, aki a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium biológia szakos tanulója volt. A kutató jelentős szerepet vállalt az mRNS-alapú oltóanyagok fejlesztésében, ugyanis 2011-ben csatlakozott Karikó Katalin és Drew Weissman professzorokhoz a Pennsylvania-i Egyetemen. Jelenleg az intézmény mikrobiológiai tanszékén vezeti önálló kutatócsoportját, ahol számos más témakör mellett széles körű védettséget biztosító influenza és koronavírus mRNS vakcinák kifejlesztésén dolgozik. 

Számos szakmai konferenciának köszönhetően évente akár ötször-hatszor is meglátogatom a családomat 

– idézte fel ezeket a kellemes emlékeket Pardi Norbert. 

– Véleményem szerint egy kutatónak érdemes valamennyi időt külföldön is eltölteni, hiszen a legjobb kutatóhelyek Nyugat-Európában, és még inkább az Egyesült Államokban találhatóak. Én 2011-ben csatlakoztam Karikó Katalin és Drew Weismann csapatához, ahol az első három év megpróbáltatásokkal teli volt. A munkám negyedik évében azonban nagyobb áttörést értem el az RNS technológiában. A két professzor már a kilencvenes évek végétől igen sokat dolgozott azon, hogy az RNS-t terápiás célokra is használhassuk. A legnagyobb probléma akkor az volt, hogy nem tudtuk hatékonyan és biztonságosan bejuttatni soksejtű szervezetekbe. Éppen ezért az volt a feladatom, hogy kitaláljam, mindez hogyan lehetséges – mondta. 

 

Az mRNS technológia úttörője mintegy 30 másik laboratóriummal dolgozik együtt Ausztráliában, Ázsiában, Európában és Amerikában. 

– A nehézségekkel teli években is nagyon sok erőt adott az, hogy érdekes és fontos dolgokkal foglalkozhattam, ebből merítettem erőt ahhoz, hogy kitartó maradjak – folytatta tovább a szakember. 

– Ez vezetett odáig, hogy néhány évvel ezelőtt létrehozhattam saját laboratóriumomat, ahol nagyon profi és jól képzett szakemberek dolgoznak. A fő kutatási irányunk a fertőző betegségek és a rák elleni vakcinák kifejlesztése. Hosszú évek munkája során megtapasztaltam, hogy hihetetlenül magas tudású magyar kutatók és professzorok dolgoznak az Egyesület Államokban, akik nagyon összetartó közösséget alkotnak. A szolnoki kötődésű Polyák Kornéliáról például már gimnazista koromban is sokat hallottam. Most lehetőségem adódott közösen kutatni vele a melldaganat elleni RNS alapú terápiák kidolgozásán.

 

A kutató már egészen fiatalon eldöntötte, később milyen pályát választ. 

 

– Célzottan jelentkeztem a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium angol-biológia szakára. Tudtam, hogy számomra a legfontosabb tantárgyak a biológia, kémia és a nyelv – taglalta a biológus. – Számos kiváló pedagógus oktatott az iskolában. Éppen ezért mindig szívesen gondolok egykori biológia okatómra, Maczkóné Pénzes Katalinra, a kémia szakos Rácz Évára és szeretett angol tanáromra, Nagy Imrére.

Szenvedélyesen szeret főzni és kedveli a különféle borokat

– Mindig is érdekeltek a borok – mesélte mosolyogva a kutató. – Bár hobbimnak tekintem, mégis igen szenvedélyesen érdeklődöm irántuk. Voltak olyan éveim, amikor egyfolytában borkóstolóra és versenyekre jártam, ahol körülbelül 3000 fajtát kipróbáltam. Éppen ezért nem az ételhez választok bort, hanem pont fordítva. Szeretem, ugyanis számtalan tudomány rejlik benne, hiszen egy élő rendszerről beszélünk.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!