Tisza-tavi relax

2023.07.23. 09:30

A Jóreménység-szigetre lépve megszáll a nyugalom – receptre kellene felírni

Kíváncsiak voltunk a Tisza-tavon forgatott, Jóreménység-sziget című film helyszínére, ezért ellátogattunk oda. Különös ereje van a helynek: rajtunk is nyugalom lett úrrá, amíg ott voltunk.

Szoljon.hu

Ljasuk Dimitrynek álma tehát megvalósulni látszik, valóban egy közösségi hellyé nőtte ki magát a film helyszíne

Fotó: Fekete-Vadászi Erika

A Kisköréhez közeli, hivatalosan Abádszalókhoz tartozó Jóreménység-szigeten forgatta Ljasuk Dimitry az önkéntes karanténjáról szóló filmjét. Az alkotás nagy sikert aratott, olyannyira, hogy a Netflix top10-es listájába is a bekerült.

A Tisza-tó nem csak rengeteg látványosságot tartogat, hanem a filmet nézve kiválóan alkalmas a világ előli elvonulásra is, és mint kiderült, nem csak a karantén idején – olvasható a heol.hu oldalon. 

Ahogy a portál írja, a világjárvány lecsengett, a kis sziget – ami igazából félsziget – pedig azóta közösségi pihenőhellyé alakult, hála a filmes szakembernek, környezetvédelmi aktivistának, Ljasuk Dimitrynek. Néhány egyszerű szabályt betartva bárki előtt nyitva áll a kapuja, mi is tettünk ott egy látogatást.

A  „Jóreménystég”
Fotó: Fekete-Vadászi Erika

Röviden a lényeg, hogy ne szemeteljünk, ne zavarjuk hangoskodással más emberek és az élővilág nyugalmát, vigyázzunk a természetre, és lehetőségeinkhez mérten locsoljuk meg a növényeket, takarítsunk egy kicsit, cserébe az élményért.

A parkolótól egy rövid kis sétával elérhető a Jóreménység-sziget, amely első pillantásra is nyugalmat áraszt magából.

Színes égősorok, szebbnél szebb virágok köszöntik az oda látogatókat, és az önkéntesek munkájának köszönhetően néhány hete felújított bútorok szolgálják a kényelmet. 

A hely csupa nyugalmat áraszt magából 
Fotó: Fekete-Vadászi Erika

Vannak öltözők, így aki csobbanni szeretne, kényelmesen, kíváncsi pillantások nélkül öltheti magára a fürdőruháját, és mehet is a stégre, hogy megmártózzon a Tisza-tóban.

A filmben szereplő kunyhó ugyan nincs ott, de így is akad bőven látnivaló.  Van például hangulatosan berendezett könyvtár, amiből bárki választhat magának olvasnivalót. 

Van kialakított tűzrakó hely, amit ki is használnak: ottjártunkkor egy család épp nyársalt.

A filmben a főszereplő maga termelt paradicsomot, majd télre üvegbe zárta a termést, hogy felidézze a nyári napok ízeit. Most is több ágyás van kialakítva a félszigeten, zöldségekkel, fűszernövényekkel gazdagítva. A látogatók szorgalmasan locsolják ezeket, és bárki meg is kóstolhatja a termést. 

Kedves üzenetek mindenhol 
Fotó: Fekete-Vadászi Erika

Páratlan látvány tárul a vendégek szeme elé, a Tisza-tavat nézve olyan nyugalom lesz úrrá az emberen, hogy könnyen előfordulhat, hogy nehezen veszi majd rá magát, hogy visszatérjen a rohanó hétköznapokba. A film sikere miatt forgalmas a hely, de így is csendes és alkalmas a kikapcsolódásra. 

Saját szemünkkel láttuk, hogy ez nem csak valami elképzelt szép remény, a látogatók valóban önként szedik a szemetet, locsolnak, rendezgetik a a kerteket.

Ljasuk Dimitrynek álma tehát megvalósulni látszik, valóban egy közösségi hellyé nőtte ki magát a film helyszíne, s úgy tűnik, jó hatással van az oda érkezőkre ez a légkör.

Olyan, mintha mindenkit megszállt volna a nyugalom – mi is ezt tapasztaltuk. A vendégkönyvből is ez derül ki, és a Facebook-csoportban is csupa jó véleménnyel vannak a helyről. 

Aki pedig még nem látta a Jóreménység-sziget című filmet, az megnézheti július 22-én Tiszafüreden, este fél 9-kor, illetve a Netflixen is elérhető. Előző nap pedig az Ember alkotta paradicsomot is levetítik ugyanott, 21 órától. Mindkét programon ott lesz Ljasuk Dimitry is, lehet majd tőle kérdezni, és kulisszatitkokat is megoszt majd az érdeklődőkkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!