Jóreménység sziget

2022.11.17. 06:55

Egész estés filmmel hódítja meg a mozikat a Tisza-tó szerelmese, Ljasuk Dimitry - videóval

Csütörtökön debütál a magyar mozikban Ljasuk Dimitry első egész estés mozifilmje, a Jóreménység sziget. A filmet hazánk tizenhat városában összesen közel kétszáz alkalommal tűzik műsorra, melyet a közönség premier előtti vetítés keretében Budapesten, Tiszafüreden és Debrecenben láthatott először.

Köllő Judit

Ljasuk Dimitry

Forrás: Beküldött fotó

Ljasuk Dimitry magyar-ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember, aki elsősorban rövidfilmjeivel és környezetvédelmi tevékenységével tett szert országos hírnévre. Ezért még számára is nagy ugrást jelentett első egész estés mozifilmje, a Jóreménység sziget leforgatása, ami 128 percen keresztül mutatja be a csodás Tisza-tavat, miközben rengeteg érzelmet felvonultat. Ahogyan az alkotó tömören összefoglalta filmje velejét: „Talán mindaz benne van, amit sokan életnek hívunk”.

– A filmben megjelenik a boldogság, de van sírás, mélység, nevetés, magány, szerelem, barkácsolás, felszabadulás, szeretet, na és persze gyönyörű helyszínek, sok-sok Tisza és elengedés. Beleadtam a szívemet-lelkemet, bemutatva, mi mindent jelent számomra a Tisza és a Tisza-tó – ecsetelte hírportálunknak Ljasuk Dimitry.

A film főszereplője a világjárvány idején úgy dönt, hogy önkéntes karanténba vonul egy aprócska lakatlan szigetre a Tisza-tavon. A szigeten egy kis kunyhó áll, amit még az édesapjával épített korábban, de közös álmukat nem tudták befejezni, mert az apa időközben meghalt. A fiú ki akar szakadni a mókuskerékből, szembe akar nézni magával, ezért hét év után visszatér a szigetre. 

A kalandnak tűnő kezdet után azonban hamar próbára teszi a magány, ami rávilágít gyengeségeire és félelmeire. A csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják az értékrendjét. Megérti, mi az, ami igazán fontos az életben, és mi az, ami nem. Megtapasztalja az igazi szabadságot és az egyszerű boldogságot. Valami mégis hiányzik az életéből. Fél év elteltével egy jó és egy rossz hírt kap a szigetre érkező paptól, aminek hatására végleg szembe kell néznie az elengedéssel...

A film mozivászonra készült, viszont nem profi eszközökkel és stábbal, hanem bárki számára elérhető digitális kamerákkal. Mint megtudtuk: ennek elsősorban anyagi oka volt, illetve a természetben vagy a kenuban történő forgatások során nehézkes lett volna a felvétel nagy kamerákkal, a stáb mozgatásáról nem is beszélve.

– Bár eddig természet- és dokumentumfilmeket készítettem, gyerekkori álmom volt, hogy mozi- és művészfilmeket készítsek – magyarázta Ljasuk Dimitry. 

– Több mint két éve határoztam el, hogy az első nagyjátékfilmemet a szigeten megtapasztalt élmények és gyerekkori visszaemlékezések alapján készítem el. A kunyhóban írtam meg a forgatókönyvet, amit persze a természet és az élet tovább csiszolt, mindezeket adaptáltam is az alkotásba. 

Mira Nair indiai filmrendezőnő mondta egy interjúban: azt javasolja az első filmes rendezőknek, hogy olyan témát dolgozzanak fel, amiben érintettek saját történetükkel, közösségükkel, vagy élőhelyükkel. Így tud a rendező leginkább azonosulni a filmmel és a témával, ezáltal tanul a legtöbbet. Eddigi munkáim során mindvégig ezt a szemlélet követtem 

– avatott be az alkotó.

A Jóreménység sziget teljesen független produkció. A rendező semmilyen támogatást nem kapott, és nem is kért. A filmben nincs fizetett termékmegjelenítés vagy szponzorált tartalom. Ugyanakkor számos Tisza-tavi település önkormányzata és hivatalos szerve segítette őt különböző engedélyekkel és logisztikai tevékenységekkel, vagy éppen ingyenesen biztosított berendezésekkel. A Jóreménység sziget art besorolást kapott a Nemzeti Filmirodától, így hivatalosan artfilmnek minősül.

– Ahogy az eddigi filmjeimet, úgy ezt is teljesen egyedül forgattam, vágtam – árulta el Ljasuk Dimitry. 

– A történet fő eleme az elvonuláson túl édesapám tanításai és az elengedés. Tőle ered a Tisza iránti szeretetem. A film életrajzi elemeket vonultat fel némi fikcióval fűszerezve. A film által reflektálok a mai modern világra, annak problémáira és eltorzult értékrendjére – a saját eszköztárammal. A forgatás során a legnagyobb kihívást az időjárás és a nomád körülmények jelentették – részletezte.

A féléves karantén és forgatás után Ljasuk Dimitry lebontotta a kunyhót, és elhagyta a szigetet, ami a valóságban félsziget. 

Mindez kerékpárral és gyalogosan is megközelíthető. Tavaly nyáron közösségi pihenőhelyet alakított ki 30 önkéntes segítségével. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság engedélyével a stég megmaradhatott, és a rendező egy olyan „kulcsos stéget” hozhatott létre, aminek tanító és szemléletformáló célja van. Bárki ellátogathat oda, de cserébe vigyáznia és gondoznia kell a pihenőhelyen ültetett növényeket és berendezéseket. Erre egy tíz pontból összeállított házirend hívja fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!