Szoljon podcast

2023.10.04. 17:20

Vízkeleti-Hegedűs Judit: A hatékony kommunikáció alapja az odafigyelés

Figyelmes hallgatással, saját vágyaink egyértelmű kifejezésével kommunikálhatunk hatékonyan. Ilyenformán a céljaink is könnyebben elérhetővé válnak. Az asszertivitásról, annak kulcsfontosságú elemeiről Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett Vízkeleti-Hegedűs Judittal, az Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével a Szoljon.hu podcastban.

Pakainé Pusztai Nóra

Vízkeleti-Hegedűs Judit

Forrás: Szoljon.hu

A hatékony kommunikáció erősíti a személyes kapcsolatokat, felfrissíti a lelket, hozzájárul a mentális egészséghez. 

– Odafigyeléssel tanulhatunk egymás küzdelmeiből, könnyebb az együttműködés, nem mellesleg érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal – mondta Vízkeleti-Hegedűs Judit, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Meg kell tanulni, hogyan lehetünk figyelmes partnerek, a meghallgatással miben tudunk segíteni.

– A titok az asszertivitásban rejlik. Az önbecsülés és önértékelés nemcsak a munkahelyen, hanem a családi életben is fontos – magyarázta.

A három alaplépés egyike, hogy odafigyeléssel forduljunk a másikhoz, a testtartás és a szemkontaktus is ezt sugallja a beszélgetés közben. A visszakérdezéssel biztosak lehetünk abban, hogy a partnerünk megértette, amit közölni szerettünk volna.

– Körülbelül 30 asszertív jog van, az azok szerinti gondolkodás mentén fejlődhetünk. Néhány kiemelt például, hogy jogom van nemet mondani bűntudat nélkül, de jogom van ahhoz is, hogy hibát kövessek el, ehhez hozzátartozik, hogy vállalni kell a következményeket. Emellett jogom van ahhoz, hogy meghallgassanak vagy, hogy megváltoztassam a véleményem. Ezekhez kötelesség is jár, ismeretükkel nyomon követhető, hogy miben érdemes fejlődnünk – magyarázta a szakember.

Az alapok közé tartozik önmagunk kifejezése, egyes szám első személyben, én üzenetekkel kommunikáljunk.

– Merjünk felvállalni gondolatainkat és nyíltan kérdezni – javasolta, majd néhány példát is említett az ilyenforma közlésekre: „Szerintem az a probléma közöttünk, hogy…”, „Rám ez olyan hatással van, hogy…”.

– Évek mire ezeket elsajátítjuk, érdemes a családi körben gyakorolni – tanácsolta.

A hatékony kommunikációval kevesebb stresszre és elfojtott sérelemre számíthatunk, a napjainkban gyakran előforduló konfliktuskerülés problémája is megoldódik. 

Az Egészségfejlesztési iroda vezetője azt is kifejtette, mi a titok nyitja. 

– Úgy bánjunk beszélgetőpartnerünkkel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Ne szakítsuk félbe, hanem hallgassuk végig a másikat. Próbáljuk megérteni, de nem kell egyetérteni vele – fogalmazott.

A társalgás során számos zavaró tényező van, ilyen lehet a környezeti zaj is. A visszakérdezéssel bizonyosodhatunk meg arról, hogy társunk megértette-e, amit közölni szerettünk volna.

– Fontos a megfogalmazás, hogy a másik fél mit hall meg, mit fog fel és mit ért meg, mert ezek alapján cselekszik – vázolta a folyamatot Vízkeleti-Hegedűs Judit.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!