KépÍrás

2023.12.18. 12:50

Szászberek, a település, melyet egy kémikus-bankár lendített fel újra - galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Szászbereken barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Fotó: Mészáros János

Zazberegh. Hatszáz éve ezen a néven említik először a települést, amely azóta volt fenn is, lenn is. Volt mezőváros, aztán elnéptelenedett, újratelepült.

Van a képeken egy név, kocsiszínre, szobortalapzatra írva: Kohner Adolf neve. A berlini egyetemen kémiából doktori címet is szerző zsidó báróhoz köthető a település múlt századi fellendülése. Bankár volt, tőkés, műgyűjtő, a Szolnoki Művésztelep egyik alapítója. Az interneten olvasom: „Az ország legtanultabb nagybirtokosai és nagyiparosai közé tartozott. Sokoldalú tevékenységet fejtett ki a gyáriparban és az agráriumban, valamint a magyarországi zsidó élet sok hasznos mozgalma is az ő nevéhez fűződött. (…) Mintaszerűen vezetett birtokai voltak Szászbereken, ahol elsősorban állattenyésztéssel és konzervgyártással foglalkoztak.”

Egykori kastélyában most katolikus iskola működik pár éve átadott sportcsarnokkal, és a közelben ott az ezredforduló környéki, jellegzetes templomépület is, amely első ránézésre inkább erődnek tűnik, viszont hamar meg lehet vele barátkozni, meg lehet szeretni úgy külső látványát, mint egyszerre modern és szép belső térkialakítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!