Jászkunság

2023.12.23. 06:55

Utánajártunk, hogyan lehet omlós mézeskalácsot sütni akár otthon is

Puha vagy omlós, esetleg egészen kekszszerű. Ahány ház, annyi szokás, ha mézeskalács sütéséről van szó. Csonkiné Boldizsár Márta mézeskalácskészítőnél jártunk Öcsödön, aki megosztotta velünk jól bevált receptjét.

Pakainé Pusztai Nóra

Illusztráció

Forrás: Shutterstock.com

– Ki, hogy szereti – válaszolt az első kérdésemre Csonkiné Boldizsár Márta mézeskalácskészítő, miközben mosolyra húzódott a szája.

Öcsödi specialitás egyébként nincs, ha az adventi édességről van szó, ő maga is máshol tanulta az omlós finomság receptjét. Azonnal bele is merült a hozzávalókba, melyeket egy adagként határozott meg. Ez a mennyiség egy családnak szerinte éppen ideális.

– 25 dekagramm mézet, 5 dekagramm margarint kimérek és gőz fölött egy edénybe összemelegítem, abban az edényben, amiben majd a többi hozzávalóval mindezt összegyúrom – kezdte.

Csonkiné Boldizsár Márta, öcsödi mézeskalács-készítő arról is beszélt, hogy az igazi tésztát 24 órán át pihentetni kell 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Amíg a mézes margarin melegszik, addig kimérünk 10 dekagramm porcukrot, egy evőkanál őrölt fahéjat, egy kávéskanál őrölt szegfűszeget, 4 egész tojást és 2 dekagramm szalalkálit összekeverünk.

– A szalalkáli a folyadéktól megindul, erre nagyon kell figyelni – tanácsolta, majd folytatta: felmelegszik a méz, de csak annyira, hogy a margarin megolvadjon benne, 40 Celsius fok felett kicsapódnak a mézből az anyagok.

– Majdnem 70 dekagramm lisztet teszek hozzá, a mennyiséget a tojás mérete befolyásolja.

Nem kell megijedni, hogy ez egy nagyon nyúlós ragacsos tészta lesz és nem fog összeállni, nem lesz gombóc 

– emelte ki.

Az összekevert alapanyagokat 24 órát pihentetni kell, akkor lehet kikaparni a tálból és jól átdolgozni.

– Pihentetni szobahőmérsékleten érdemes, letakarom, hogy ne száradjon ki. A régi mézeseket az asztal alá betolták a házaknál, folyamatosan készítették, érlelték, akár egy hónapig is ott állt egy-egy adag – magyarázta.

A nyers tésztát ezután ledarálja az öcsödi mézeskalácsos.

– Az is megfelelő, ha kézzel kis csomókba szedem és átdolgozom, ekkor lesz egyenletes a tészta, meg is változik a színe – magyarázta.

A tésztát alig néhány milliméteresre kell nyújtani.

A titkom, hogy a tésztanyújtó eszközömet használom erre, annak a legvastagabb fokozatát

– mondta.

Attól függően lehet szaggatni, hogy milyen célra szeretnénk használni.

– A gépi nyújtás után figyelni kell, hogy a tésztának is van száliránya, mint a ruhának, annak megfelelően kell a formákat kivágni, hogy kerekedjenek. Ha nagy a felület érdemes cukros vízzel lekenni, vagy vízzel megkenni és krisztálycukrozni, bár ez utóbbi a díszítést nehezíti – tette hozzá.

160-180 fokon, 7-8 percnél tovább nem szabad sütni, amikor kiveszi az ember már pirosodik.

– Ha összeesik, akkor biztos nem sült meg és lehet kidobni és újrakezdeni – mosolygott, mert mint kiemelte eleinte vele is előfordult ez.

A kisült finomságok pillanatok alatt kihűlnek, megtartják a formájukat és könnyen lehet díszíteni.

– Bármire lehet használni, akár karácsonyfadíszt, akár ajándékot lehet belőle készíteni. Ugyanezt használom puszedlinek is, a lekváros változathoz egy pici több lisztet teszek – utalt a recept sokszínűségére Csonkiné Boldizsár Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!