KépÍrás

2024.01.19. 09:53

Tiszafüred, a derűs csoda, mely újra divatba jön - galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Tiszafüreden barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Tiszafüred

Fotó: Mészáros János

Nem a Balaton, hanem a Tisza, a Tisza-tó. Füred. Nem turisztikai vagy gazdasági megalapozottságú az állításom, de mintha divatba jönne nyaralóhelyként. Persze nemcsak nyáron lehet ide jönni, de mégiscsak akkor van a szezon. A vizes vidék, a természeti környezet sok látnivalót, élményt kínál: fürdőzést és kirándulást, horgászatot és madármegfigyelést, biciklizést és mindenféle vízitúrát, wellnessezést és (kis)városi bámészkodást.

Rámegyek valami portálra, ahol a tiszafüredi idegenforgalmi szolgáltatásokat pontozzák, értékelik. Durván jó számok. Vagyis sokan érzik jól magukat, s távoznak elégedetten. Viszik a város, a tó jó hírét.

Ezek a képek erről szólnak. A szépről. A derűről, a hétköznapok, a maradandóság és a mulandóság semmi kis csodáiról, békés pillanatokról. Mert sokféle fotó, sokféle látásmód van. Mészáros János kollégám vajon hány fényképet készített már közel negyven éves fotóriporteri munkája során. Talán már milliónál jár, hiszen mióta léteznek a digitális gépek, szinte korlátlanul lehet kattintgatni, s utána már csak válogatni kell. Kiválasztani a legjobba(ka)t. Lehet fotózni tájat, utcákat, rendezvényeket, feszengő kisembereket, mosolygó vagy karót nyelt politikusokat, állatokat (az hálás téma – vagy húsz éve az egyik megyei lap hátsó oldalán mindig szerepelt egy macskás kép, néha, ritkán egy-egy kiscsikó vagy kutya; ezeket talán még celebek bikinis képei sem tudják felülmúlni). És vajon hány színházi vagy szocioképet készített kollégám? Hányszor fotózott balesetet, öregotthont, évnyitót, ünnepséget, táncpróbát, meccset, gyereket? Macskát. Kutyát, kiscsikót. Az élet szép és viharos dolgait.

Ezek a füredi képek a szépről szólnak. Ahogy nagyjából a többi összeállítás is ebben a sorozatban. S jó ez így, azt hiszem. Templomtorony vörös rózsákkal, Krisztus-kereszttel, mazsorettek, szép, felújított épületek, fürdőző kuvaszok, céltudatos biciklisták, csónakázó férfi, arany lombok alatt megpihenő turisták. Tiszafüred lelkét kereső fotós, jegyzetét lezáró író, képekben gyönyörködő olvasó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!