Akció

2024.02.03. 12:59

A Tiszáért sétáltak a folyó mentén a szolnoki természetbarátok

A Tisza volt a Szolnoki ZöldErő szombati eseményének a középpontjában. A néhány kilométeres kellemes sétával a folyó és benne élő élővilág védelmére hívták fel a figyelmet a természetbarátok.

Rimóczi Ágnes

Sokan sétáltak

Fotó: Mészáros János

Az erős szél sem riasztotta el, sőt a csodás napsütés kárpótolta azokat, akik csatlakoztak a Szolnoki ZöldErő szombati programjához. A természetbarátok egy kiadós sétára indultak a Tiszaligetben. A szép számú csapat a körgáton vezető túrája során sok-sok szót ejtett az őket „kísérő” Tiszáról. A szőke folyó volt ugyanis a zölderősök újabb akciójának középpontjában. A természetvédő aktivistacsoport ezzel a sétával a Tiszát érintő két fontos napra szerette volna felhívni a figyelmet.

Jó kedvvel sétáltak
Fotó: Mészáros János

– Február 1. a Tisza Élővilágának Emléknapja. Ezen a napon emlékezünk a 2000 február elején történt ökológiai katasztrófáról. Katasztrófák azóta is zajlanak, bár más jellegűek, a nagyobb árhullámokkal rendre érkező szemétáradatok kevésbé látható módon, de szintén pusztítják a ökológiát. A mostani áradás is rengeteg szemetet „tett le” térségünkben is. A másik nap február 2. pedig a Vizes Élőhelyek Világnapja. Felmelegedő világunkban az egyik legfontosabb feladat a vizes élőhelyek megbecsülése, a vízzel borított területek növelése lenne – fogalmazták meg a jeles napok lényegét a szombati túrázók.

E gondolatok menték rótták a kilométereket a sétálók, a fő mondanivaló átadásán túl egyetértettek abban, hogy a néhány órás séta az egészségükre is jótékony hatással van.

Persze ezúttal sem hazudtolták meg önmagukat a zölderősök. A résztvevők nem úszták meg szemétszedés nélkül. 

– Tizenhárom zsáknyi szemetet gyűjtöttünk, kilencven százalékban pet palackot szedtünk össze a gyaloghídtól a kutyás strandig a parton, amit a Tisza lerakott – számoltak be a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!