KépÍrás

2024.03.08. 11:36

Ahol jól megfér egymás mellett Mátyás király és Nagy Imre: Tiszatenyőn barangoltunk – galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Tiszatenyőn barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Tiszatenyő

Fotó: Mészáros János

Nem egyszerű. Nem is olyan egyszerű egy emlékfalra összezsúfolni a magyar történelmet. Néhány domborművel megmutatni a magyar történelmi emlékezet legfontosabb szereplőt a honfoglalástól ötvenhatig. Szinte reménytelen vállalkozás. Maradnak a közhelyek, amiket mindenki (fel)ismer: Mátyás király, Rákóczi fejedelem, Kossuth kormányzó, Petőfi költő, Nagy Imre miniszterelnök. Van egy lovas honfoglalónk is, és a világháborús tiszatenyői áldozatok neve is ott szerepel egy kis márványtáblán. A történelmi alakokat mindet be lehet azonosítani a bajuszukról, Mátyást meg a bajusznélküliségéről… Egyébként nevek is szerepelnek a domborműveken. A legfurcsább nekem Petőfi és Kossuth kettőse, szinte sziámi ikerként vannak ábrázolva, amint elszántan tekintenek a jövőbe. Fejük fölött a felirat: Talpra magyar, hí a haza!

Tényleg, hamarosan március 15. lesz. Akkor majd sok helyen elhangzik a Nemzeti dal, Petőfi (mekkora költő volt!) és Kossuth neve, fölemlítődik a Pilvax kávéház, a Landerer és Hackenast nyomda, a múzeum lépcsője, Táncsics kiszabadítása, s talán Jókai és Laborfalvi Róza egymásra találása is.

A szendergő macskáról és a vízköpő halacskáról most nem írok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!