KÖZELEG A HÚSVÉT

2018.02.28. 13:55

Korábban születnek a kisbárányok, jó szezonra számítanak a tenyésztők

Sorra születnek a kisbárányok ezekben a hetekben az állattartó telepeken. A húsvéti szezonra főként olaszországi exportra szállítják a növendék állatokat.

Szilvási Zsuzsa

Kimondottan jó szezonra számíthatnak idén a juhtenyésztők. Ahogy mondják, a korai húsvét jól jön a magyar tenyésztőknek, hiszen kevés országban születnek ilyen korán a kisbárányok, mint nálunk.

– Bár pontos exportárakat még nem ismerünk, vélhetőleg viszonylag magas árakkal lehet kalkulálni idén – mondta el kérdésünkre válaszolva Sebők Mihály. A törteli gazda évtizedek óta foglalkozik juhokkal, törzstenyészete nemzetközi hírű, elismert szaktekintélynek számít az ágazatban.

– A tavalyi forró nyár miatt késett a párzási időszak, így a legtöbb országban a kisbárányok is később születnek ebben az esztendőben. Ezért aztán ahol korábban ellenek az anyajuhok – mint a mi térségünkben is – ott jobb piacra lehet számítani.

A legtöbb európai uniós versenytársunknál csak később születnek a bárányok, március közepére csupán néhány tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok.

Emiatt a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat – nyilatkozta néhány napja ezzel egybecsengően Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének (MJKSZ) ügyvezető igazgatója. Szerinte a március végére eső húsvét kedvez a magyar juhtenyésztőknek. Az utóbbi évekkel összehasonlítva, jelentős áremelkedésre lehet számítani.

Ugyan már, ilyenkor nem érdemes eladni a kisbárányokat! – tiltakozik Sebõk Mihály törteli gazda, amikor arról kérdezzük, viszik-e a húsvéti bárányokat tõle.
Fotós: Mészáros János

Így a megyei juhtenyésztők is bizakodva tekintenek a húsvéti időszakra, ami meghatározó a báránypiacon.

– Valóban derűlátóbbak vagyunk, mert karácsony óta folyamatosan emelkednek a felvásárlási árak – tudtuk meg egy Túrkeve környéki gazdálkodótól.

– Sokat jelentett az is, hogy decemberben feloldották a kéknyelv betegség miatti védőintézkedéseket, így egy komoly akadály elhárult a vágóállatok exportjánál. Ráadásul a hazai tartásmód is kedvez a bárányok intenzívebb súlygyarapodásának. Többek között ennek is köszönhető, hogy a húsvéti időszakban előnybe kerülnek a magyar bárányok a piaci versenytársakéhoz képest.

A statisztikai hivatal adatai szerint a legtöbb bárányt továbbra is olasz partnereknek értékesítik a magyar gazdák, ám törekednek rá, hogy ne csak egypólusú legyen a piac. A törököknél például a szeptemberi vallási ünnep, a Kurban Bayramı idején mutatkozik nagyobb kereslet. Ausztriából, Svájcból is keresnek bennünket a 20 kilogramm fölötti pecsenyebárányokért és a Közel-Keletről is egyre több az érdeklődő.

Fotós: Mészáros János

Pontosat még nem lehet tudni

A húsvéti felvásárlási árakról egyelőre óvatosabban lehet találgatni, de az már most is látszik, hogy minden bizonnyal jól fizetnek majd a vágóállatokért. A juhtenyésztők szövetségének februári juh-ár-info tájékoztató adatai szerint a 16–20 kilogrammos exportbárány 1000–1050 forint, a 20–24 kilós 960–1000 forint, a 24–27 kilós 920–960 forint, a 27–30 pedig 870–910 forint. A 30 kiló fölötti ára 770–860 forint körül alakult kilónként. Mint közzétették: a bárányárak tájékoztató jellegűek és már tartalmazzák a hét százalékos kompenzációs felárat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!