JÁSZKUNSÁG

2020.04.26. 17:30

Idén is mérséklik a jégkárokat a földeken

Április 15-én ismét üzembe helyezték a két éve beindított, országosan működő jégkármésréklő-rendszert, a Jégert.

Kovács Berta

– Az időjárási szélsőségek miatt egyre inkább szükség lesz a rendszer használatára – emelte ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – A hirtelen időjárás-változásnál, frontbetörésnél fokozódik a jégverés veszélye, így már áprilisban is számítani lehet jégesőre.

A kamara 2018. május 1-től állította a gazdák szolgálatába a jégkármérséklő-rendszert, gyengítve a jég okozta károkat. A jégesőmérséklés során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodidot juttatnak nagy koncentrációban – a jégszemek kialakulását megelőzően – a zivatarfelhőkbe. Így több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a jégeső-darabok mérete kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban. Ez pedig azt jelenti, hogy az olvadás nyomán tovább csökken a méretük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit használja, és a riasztás után két-három órával a jégeső megjelenése előtt hozzák működésbe a talajgenerátorokat. A generátoroknak csak egy része – kettőszázhuszonkettő darab – automatizált, a többségét manuálisan kell működésbe hozni; előbbieket olyan pontokra telepítették, amelyek megközelítése nehézkes. Összesen kilencszáznyolcvanhat darab generátor telepítése történt meg országos szinten. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ötvenhárom generátort helyeztek ki, ebből tizenhat automata, harminchét pedig manuális, vagyis kézi vezérlésű.

A rendszer nemcsak a gazdálkodóknak hasznos, hanem mindenkinek, mivel a gépjárműveket, az ingatlanokat is megvédi a jégkároktól vagy mérsékli a károkat. A rendszer ez évben is szeptember 30-ig üzemel.

Megyénkben tavaly ötvenkilenc napon, míg tavalyelőtt hatvanöt napon volt szükség arra, hogy beüzelmeljék a generátorokat a kárelhárítás érdekében. A múlt évben a gazdálkodásra használt háromszázhetvenöt ezer hektárból mindössze ezerkilencszáz hektárra jelentettek jégkárt. Ennek java része a június végi zivataros időszakban keletkezett, derül ki a tavalyi adatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában