Mezőgazdaság

2020.07.04. 15:30

Megkezdődött az aratás a jászsági földeken is

Már zúgnak a kombájnok a jászsági földeken, megkezdődtek az aratási munkák a térségben. Az őszi árpa vágásérett, a búza betakarítására még legalább két hetet várni kell. Az időjárási viszontagságok idén is hatással vannak a termésre. A gazdálkodók bíznak benne, hogy a terméskiesést majd a felvásárlási ár valamennyire kompenzálja.

Illés Anita

Fotó: Mészáros János

Régen úgy tartották, hogy Péter, Pál napján megszakad a búza töve, és kezdődhet az aratás. A búzára még várni kell, az őszi árpa betakarítását azonban már elkezdték a jászsági gazdálkodók.

– Őszi árpából a napokban nagyobb mennyiséget learattunk. Azt látjuk, hogy meglepően kedvező, 5,5–6 tonna várható belőle hektáronként – felelte érdeklődésünkre Fodor Ferenc, a jászárokszállási Kossuth 2006 Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ezenfelül őszi borsót is vágtak, ami nem annyira kedvező, hektáronként alig haladja meg az egy tonnát a termésátlag.

– Úgy tűnik, hogy búzából meglesz az öt tonna hektáronkénti mennyiség. A repcét nem is merem megbecsülni, mert a kilátásaink vegyesek, de minden bizonnyal messze nem lesz ideális. A felvásárlási árakat még nem tudjuk, csak bizakodunk, hogy kedvezően alakulnak – tette hozzá a mezőgazdasági cég vezetője. Területükön a búza betakarítására még legalább két hetet kell várni. Ha az időjárás nem hátráltatja a munkálatokat, akkor a búza aratására végeznek a borsóval és a repcével, így nem nagyon torlódnak egymásra a növények.

– Az esőzésekkel a kalászosok sokat javultak az utóbbi egy hónapban – állapította meg Ivanics Balázs jásztelki gazdálkodó, a megyei agrárkamara alelnöke. – Az őszi árpa vágása folyamatban van. Úgy gondolom, hogy közepes termést el lehet érni. A búza talán valamivel gyengébb lesz a szélsőséges időjárás miatt, mert nem tudott kellőképpen bokrosodni – jegyezte meg.

– A repcére nem sok jó kilátásunk van, borzasztó rossz lett – osztotta meg tapasztalatait Bathó Károly, a jánoshidai gazdakör elnöke. – Nagyon vízigényes növény, de nem kapott időben megfelelő mennyiséget. Jánoshidán, az ország egyik legszárazabb területén három hónapig nem esett. A napokban volt 100–110 milliméter csapadék, de annyira beitta a föld, hogy alig látszik. A napraforgóra és a kukoricára jól jött az eső. A szárazság nem kedvezett a korai búzának, mert kicsit megsült. A későbbi érésűnek jól jött az eső, mert talán nem lesznek annyira aszaltak a búzaszemek. Ha az időjárás lehetővé teszi, a hét második felében úgymond megkóstoljuk a búzát, és megnézzük a víztartalmát. Reménykedünk benne, hogy hektáronként négy tonnát be tudunk takarítani – részletezte.

Idén is ajánlanak fel búzát

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elindította a Magyarok Kenyere – 15 búzaszem programot, mely több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá. A jótékonysági kezdeményezéshez a jászsági gazdák is csatlakoztak, a búza gyűjtőhelye az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Ivanics Balázsnál lesz Jásztelken. A jászsági gazdák és mezőgazdasági cégek tavaly összesen több mint kétszáz mázsa búzát adományoztak a Magyarok kenyere programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában