Lakáspiac

2020.09.20. 07:00

Minimálisan csökkentek a jászsági ingatlanok árai

A járvány első hulláma megbénította az ingatlanpiacot a Jászságban. A korlátozások enyhítését követően elkezdtek beindulni az ingatlanügyletek. Az általunk megkérdezett szakértő szerint minimális áresést érzékelnek a térségben. A kisebb településeken a falusi csok pörgeti a piacot.

Illés Anita

Budapest, 2011. november 28. Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Hollán Ernõ utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

– Már a koronavírus-járvány előtt, tavaly nyáron véget ért a 2017 óta tartó ingatlanpiaci bumm. A járvány első hulláma pedig sokkolta a piacot a térségben – mondta érdeklődésünkre Bányai Zoltán ingatlanszakértő, a jászberényi Szikla Ingatlaniroda vezetője. – A járványügyi korlátozások feloldása után az emberek elkezdtek újra érdeklődni, mozgásba lendült az ingatlanpiac. Egyértelmű, hogy nem olyan mértékben, mint korábban. A tavaly ilyenkor jellemző pörgést meg sem közelítjük – állapította meg.

Az árak alakulásáról elmondta, hogy nagyon minimális áresést érzékelnek. Bizonytalan, hogy az árak meddig tartják magukat. Jászberényben változatlanul megmaradt a topkereslet a jó ingatlanok iránt, a kínálat minimális. A szakértő szerint a kisebb, vidéki településeken az árak tekintetében nincs visszaesés addig, míg a falusi családi otthonteremtési kedvezmény pörgeti a piacot.

– Ezt a kedvezményt egyébként nagyon jó dolognak tartom arra, hogy a vidéki ingatlanok is elkeljenek. A Magyar Falu Programban pedig lehetősége van az önkormányzatoknak, hogy megvásárolják a rég nem lakott, elhanyagolt ingatlanokat – tette hozzá. Bányai Zoltánt arról is kérdeztük, hogy milyen a lakásépítési kedv a Jászságban.

– Tapasztalataim szerint ez csökkenőben van, aminek okai összetettek. Figyelembe kell venni, hogy az építési törvény 2021. január 1-jétől változik, várhatóan szigorodnak majd az energiahatékonysági szabályok. Az új előírások befolyásolhatják a családi házat, társasházi lakást építők kedvét – magyarázta.

– Ugyanakkor továbbra is munkaerőhiánnyal küzd az építőipar, ami a beruházási költségek emelkedését jelenti. Sokszor hónapokat, de akár egy évet is várni kell a kivitelező szakemberekre, ami szintén visszaveti a lakásépítési szándékot. A gazdasági helyzet, válság szintén befolyásol – mutatott rá az ingatlanszakértő.

A falusi csok által élhetőbbé válnak a kistelepülések

A falusi csok települési listáján a következő jászsági községek szerepelnek: Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászivány, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jászszentandrás és Pusztamonostor. Ezeken a településeken felhasználható a támogatás, mely növelheti a vidék népességmegtartó erejét.

– Azt látjuk, hogy sok ház megújul a községben, és Budapestről, Gyöngyös környékéről is érdeklődnek fiatalok eladó ingatlanok iránt. Valószínű, hogy igénybe veszik a támogatási lehetőségeket – osztotta meg tapasztalatait Baranyi Sándor jászdózsai polgármester.

Pozitívumokról számolt be Szarvák Imre, Jászalsószentgyörgy polgármestere is. Tíz évvel ezelőtt még sokkal több eladó ház volt a településen. Ez az elmúlt öt év alatt egyharmadára csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában