Gyümölcs

2021.07.17. 11:25

Csalódást kelt a Jászkunság idei gyenge meggytermése

Idén ahogy a legtöbb gyümölcs, úgy a meggy érése is csúszott a megszokotthoz képest. A termés közepes mennyiségű, a minőség tekintetében sem döntött rekordot az idei szezon, így a gazdák zöme az értékesítés miatt sem lehet felhőtlenül boldog.

Rimóczi Ágnes

Palla Mária a szolnoki piacon árulja a tiszajenői meggyet. Elmondása szerint a vásárlók imádják az ízletes gyümölcsöt

Fotó: Nagy Balázs

– Néhány napig tart már csak a szüret, ami változatos képet mutat idén. Az időjárás eléggé megviselte a gyümölcs fejlődését, ezzel együtt nekünk van jó és kevésbé jó tapasztalatunk – kezdte Horthy Csaba. A tiszajenői gazdálkodó szerint az érdi meggy kicsit gyengébb termést produkált, mint szokott. A debreceni bőtermőre és az újfehértói fajtákra nem volt különösebb panasza, bár – ahogy elmondta – a szemméret tekintetében lehetett volna jobb is az eredmény.

A sárga­barackfák sem úszták meg a fagyokat

– A termést a fiamék piacokon értékesítették, elfogadható volt az ára. Ezt elsősorban a fiatal fákról szüreteltük, az öregebb fák termése apróbb szemű, azokat más módon lehet hasznosítani, jó cefre lehet belőle – mondta el Horthy Csaba, aki hozzátette, ma már sokkal kevesebb fájuk van, mint régen, egyre több dolog nehezíti a gyümölcstermelést. – Vannak szilvafáink és mintegy száz sárgabarackfánk is. Utóbbiak termése szinte az utolsóig lefagyott, ha lesz száz szem sárgabarackunk, már örülhetünk – mondta el végül a termelő.

Palla Mária a szolnoki piacon árulja a tiszajenői meggyet. Elmondása szerint a vásárlók imádják az ízletes gyümölcsöt
Fotó: Nagy Balázs

Hideg május után aszály, majd kánikula jött

A szintén Tiszajenőn gazdálkodó Gyapjas József már befejezte a szüretet, melyről nem tudott pozitívan szólni. – Gyakorlatilag minden időjárási körülmény, ha mondhatom úgy, „katasztrófa” tizedelte az idei termést. Kezdődött a tavaszi fagyokkal, folytatódott a rossz periódus a hideg, hűvös májussal, alig voltak napos időszakok. Aztán persze aszály is sújtotta a fákat, ha meg jött az eső, előfordult, hogy jéggel érkezett, ez sem tett jót a gyümölcsnek, és végül hirtelen beköszöntött a kánikula. Ezek közül sok dolog ellen nem tud tenni a gazda, így csak reménykedik, ahogy mi is reménykedtünk – mondta el a szezonnal kapcsolatban a termelő.

A szemméret is elmarad az eddig megszokottól

Gyapjas József mintegy nyolchektárnyi területen nevel, gondoz meggyfákat, érdi és újfehértói fajta meggyet termel. Idén, ahogy visszatekint, nagyjából negyven-ötven százalékos lett a termése. Ráadásul a gyümölcs szemmérete jócskán elmaradt a máskor megszokottól, így ő a termést ipari felhasználásra adta el.

– Az elmúlt évek után már vártuk a jó esztendőt, úgy tűnik, még mindig várni kell a jó szezonra. Kérdés, hogy lesz-e még olyan. Nem egyszerű dolog ez, a termelés minden mozzanata, a használt szerek ára, a gépek üzemeltetése, a munkaerő drágul, csak valahogy a gyümölcs felvásárlási ára nem emelkedik ezzel arányosan. Reméljük, jövőre legalább az időjárás „mellénk áll” – fejezte ki reményét végül Gyapjas József.

A piacon kelendő a piros gyümölcs, sokan keresik

Bár a szemméret elmaradt a megszokottól, úgy tűnik, a meggy ízére nincsen panasz. Ezt mondja a szolnoki piacon az egyik stand mögött álló Palla Mária, aki cseresznye és sárgabarack mellett éppen tiszajenői meggyet kínál a vásárlóknak. – Visszatérő vásárlóim vannak, azt mondják, hogy ízletes a gyümölcs, el is adtam már belőle jó sokat – mondta el a vásárcsarnoknál árusító kereskedőhölgy.

Kézműves finomságokat készítenek

Nagykörűben, mint Magyarország cseresznyéskertjében a roppanós gyümölcs mellett meggytermesztéssel is foglalkoznak a gazdák. A település az ipari célú meggytermesztésben nem érintett, inkább csak étkezésre termelnek. A mennyiség és minőség vegyes képet mutat.

– Információim szerint vannak kertek, ahol nagyon jó lett a termés, máshol panaszra adott az okot. Minőségtől függően nettó három-négyszáz forintot lehetett hallani eladási árként, voltak napok, amikor magasabb áron lehetett értékesíteni – mondta el érdeklődésünkre Túri Tibor polgármester. A Tisza-parti faluban egyébként a meggyet sokan helyben dolgozzák fel, kézműves termékek készülnek a gyümölcsből. Így vannak, akik befőttnek teszik el vagy lekvárt főznek belőle, és ízletes szörpök is készülnek a gyümölcsből, ami természetesen sütemények töltelékeként is helyet kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában