tiszazug

2021.09.01. 06:58

Kezdődhet a szüret, a korai szőlőfajták már kosárba is kerültek

Már megkezdődhetett a korai szőlőfajták szüretelése. Bár az enyhe időjárás kedvez a munkának, az eső viszont lassítja azt. A tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat négy hektár földjén mintegy száz mázsa gyümölcsre számítanak.

P. Pusztai Nóra

Kézi szürettel gyűjtik be a gyümölcsöt – mutatja Barcza Gábor tiszaföldvári borász

Fotó: Kiss János

Egészségesek, szépek a szőlőszemek, megfelelő a cukorfok és a savtartalom is jó, így már megkezdődhetett a szüret. Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a nyári sok napsütés kedvezett a gyümölcs fejlődésének, a szüret esetében pedig az idő enyhülése segíti a munkát.

– Volt olyan év, amikor így, augusztus végén kánikula volt, akkor csak éjszaka vagy hajnalban tudtuk szedni a szőlőt, hiszen akkor volt megfelelő a hőmérséklet a betakarításra.

Az egész folyamat során fontos a húsz fok alatti hőmérséklet, még a préselt szőlő és must esetében is – fejtette ki a szőlész.

A termés tekintetében olyan mennyiségre és minőségre számítanak a gazdák, mint a korábbi években. Az augusztusi érésű, korai fajták fürtjei már kosárba kerültek, ilyen például a turán, a cserszegi fűszeres vagy az Irsai Olivér.

– A középérésűeket, szeptember közepére várjuk, akkor a kékfrankos lesz soron, amiből nálunk rozé és vörösbor is készül. Utána következik egyebek mellett a cabernet savignon, a piros szlanka, a fekete kesely, valamint a kadarka. A szüretet október végén, a kövidinkával zárjuk – sorolta.

Kézi szürettel gyűjtik be a gyümölcsöt – mutatja Barcza Gábor tiszaföldvári borász
Fotó: Kiss János

A szőlőterületeken kézi szürettel szedik a gyümölcsöt, a feldolgozás is hagyományosan zajlik.

– Fakosaras préssel dolgozunk, a kék szőlőket héjon, míg a fehéreket a tartályban erjesztjük.

Mindent bogyózunk, leszedjük a szemeket a csumáról és úgy dolgozzuk fel. Abban ugyanis lehetnek keserű fenolos anyagok, amik préselésnél belenyomódnak a borba, mellékízeket okozva – mondta.

A tapasztalatok szerint az egész évben megfelelő növényvédelem miatt nem ütötte fel a fejét a lisztharmat és peronoszpóra.

– Most azért előfordulnak esők, de ilyenkor már nem permetezünk. Betakarítás után, ha szükséges és látunk valami ráutaló jelet, akkor használjuk az előírásoknak megfelelő szereket – tette hozzá.

Szokásosan Márton-napra készülnek el az idei új borok.

A borszőlők mellett viszont csemege is megterem a cibakházi Bátorhegyen.

– Úgy véljük, ezekre is van igény, ráadásul a hazai sokkal ízletesebb, mint a külföldiek. Régi és új fajtákat is telepítettünk az elmúlt években, a tökék kezdenek termőre fordulni, így egyre nagyobb mennyiséget tudunk leszedni, amit a helyi piacon értékesítünk – részletezte.

Veszélyt jelenthet a mustgáz

A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, és balesetet okozzon.

– Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton – tájékoztatta lapunkat Németh Ádám, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hangsúlyozta: a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában