Mezőgazdaság

2022.02.25. 11:25

A Jászkunság egyes részein már a tavaszi vetés is elkezdődött

Még tart a tél, de az enyhe időjárás kedvez a gazdáknak a talajművelés szempontjából, többfelé már a tavaszi vetést is elkezdték. Csapadékból viszont meglehetősen kevés hullott, sokan panaszkodnak emiatt, hiszen így a műtrágya sem tud megfelelően bemosódni a talajba. Ellenben a gyomok fejlődésnek indultak.

Kovács Berta

A drasztikus csapadékhiány miatt sokfelé valósággal porzik a talaj Illusztrációfotó: Mediaworks

– Mi már elkezdtük a fénymag vetését – számolt be róla Fekete József, a Tiszasülyi Gazdakör elnöke.

Ketten foglalkozunk csak vele a környéken, együtt körülbelül száz hektáron termesztjük. Csupán az a gond, hogy nagyobb mennyiségű esőt a közeljövőben sem jósolnak, az erős szelek pedig kifújják azt a kis nedvességet is a talajból. A talaj-előkészítéshez kedvezőek a feltételek, de ahhoz, hogy kikeljen, amit elvetünk, szükség lenne csapadékra. Az őszi kalászosok fejlődése elmaradt az optimálistól, bár vegyes a kép: van, ahol nagyon gyenge, van, ahol meg szép. Legalább húsz–harminc milliméter eső kellene „tűzoltás” gyanánt

– nyilatkozta a tiszasülyi gazdálkodó.

– A szántási munkákat már elvégeztük, most várnánk az égi áldást. Katasztrofális a szárazság – adott helyzetképet Massay Gábor családi gazdálkodó, agrármérnök, akinek Szajolnál húzódnak földjei. – Mikor szántottunk, porzott a föld, a nem olyan fekete, gyengébb minőségű talajok esetében pedig szabályosan szállt a por. A mostanában lehulló egy-két, esetleg három milliméternyi csapadék nem sokat ér, a szél hamar felszárítja. Van gond tehát bőven, hiszen a kiszórt műtrágya nem hasznosul, ha nem érkezik csapadék, ami bemossa. Az őszi kalászosok ugyancsak kínlódnak, a szárazság miatt későn keltek ki, aztán bejött a hideg, és leállt a fejlődésük. Nemsokára beköszönt a tavasz, el kéne kezdeniük bokrosodni. Úgy száz–százhúsz milliméternyi eső hiányzik a földekről – vélekedett.

Ratkai Zoltán tiszaburai gazdálkodó még nem kezdett bele a műtrágya kiszórásába, de mint mondta: többen a környéken már elvégezték ezt a munkát. Ő még tervezgeti, hogyan tudná a legköltséghatékonyabban megoldani.

– Tavalyhoz képest háromszor drágábban lehet hozzájutni a műtrágyához – emelte ki. – A gázolaj ára literenként 480 forint, de akkora mennyiséget nem tudunk betárazni belőle, ami az összes munkához elég lenne. A repcéből nem kelt ki semmi, annak helyére még vetni kell valamit, előtte talajmunkát végezni – ecsetelte a burai gazdálkodó, aki szintén az esőt hiányolja, emiatt vannak feléjük is rossz állapotban az őszi vetések. 

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke is összefoglalta a megyei szántóföldi helyzetet.

Az időjárás és a talajállapot kedvező, így megkezdődhettek a talajmunkálatok, valamint a fejtrágya és az alap műtrágya kiszórása. Néhány helyen a szerves trágya kijuttatásába is belekezdtek

– kezdte a NAK megyei elnöke.

– Van, ahol már vetik a tavaszi árpát, a zabot és a lucernát. A kertészetekben a petrezselymet, a sárgarépát, a hagymát és a mákot. Fólia alatt pedig a salátaféléket, karalábét, retket, míg a fűthetőekben a paprikát és a paradicsomot. A gyümölcsösök és a szőlő metszése folyamatban van, és nagyon fontos, hogy a tél végi lemosó permetezést is elvégezzék. Néhány helyen már zajlik az erdőtelepítések előkészítése. A felső talajréteg csapadéktartalma átlagosan 40–60 százalék körül mozog. A téli csapadékmennyiség mindössze 50–55 százaléka hullott le, még vagy száz milliméter hiányzik, de a talaj felső rétege megfelelő a tavaszi munkákhoz. A vetőgépek felkészítése, előzőleg a karbantartása is esedékes. Ez idáig a műtrágyafélék és vetőmagok beszerzése zavartalan – magyarázta Hubai Imre Csaba. 

 

Folyamatos a gyomosodás

 

– Az egész megyére igaz, hogy a repce és a gabonafélék gyomosodása folyamatban van, ezért a mechanikai gyomirtást (gyomfésülést) mindenképpen el kell kezdeni! – figyelmeztetett Hubai Imre Csaba. – Enyhe a tél, így néhány héten belül a rovarkártevők megjelenése is várható. Ezért folyamatosan figyelni kell, elsősorban a káposztarepce kártevőinek a megjelenését – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában