Statisztika

2022.10.29. 06:55

Megfogyatkozott a tyúkállomány a Jászkunságban

Kevesebbet tartottak hazánkban a főbb haszonállatfajokból az idei év első felében, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal megyei szintű első féléves összefoglalójából. Jól látszik, hogy az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek felbukkanása.

Kovács Berta

Ahogyan országos tekintetben, úgy a Jászkunságban is csökkent a tyúkállomány

Fotó: Unger Tamás

A szarvasmarha-állomány a június elsejei adatok alapján országosan 902,7 ezer példányból állt, ami egy év alatt több mint háromszázalékos csökkenést jelent. Mindössze öt megyében nőtt az állatok létszáma, utóbbiak közül is csak Somogyban bővült jelentősebben (tizenhárom százalékkal). Megyénkre szintén a fogyatkozás volt jellemző. Az 58,4 ezres szarvasmarha-állomány a nyár kezdetén tizenegy százalékkal alulmúlta az egy évvel korábbit. Az állomány negyvenhat százalékát kitevő tehenek száma tizenkét hónap alatt közel öt százalékkal mérséklődött. 

Száz hektár mezőgazdasági területre tizennégy szarvasmarha jutott, az országos átlagnál négy állattal kevesebb. 

A hazai sertésállomány (kétmillió-hétszázezer) múlt év júniusához képest országosan mintegy hat százalékkal csökkent, hét megyében azonban több állatot gondoztak az egy évvel korábbinál. A legtöbb sertést tartó megyék közül Jász-Nagykun-Szolnok megyében igen jelentős, tizenhárom százalékos emelkedést regisztráltak. A megyei gazdálkodók június elején kétszázhetvenhétezer sertést gondoztak. Az anyakoca-állományunk azonban egy év alatt egytizedével fogyott. 

A kilencszázhuszonnyolc-ezres juhállomány a nyár kezdetén három százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, azonban Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala mellett a dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli megyékben növekedett. Megyénk negyvenhétezres juhállománya és a háromnegyedét képviselő anyajuhok száma egy év alatt egyformán egyötödével gyarapodott. 

A tyúkok száma egy év alatt megyénként különbözőképpen változott, összességében tizenegy százalékkal, harmincmillió alá csökkent. Megyénkben múlt év júniusához képest háromtizedével kevesebb, összesen közel hatszázhatezer tyúkot neveltek. A teljes létszám negyvenkét százalékát adó tojóállomány egy év távlatában ennél mérsékeltebben, egytizedével csökkent. 

Összességében tehát megyénkben a sertések és a juhok száma nőtt, a szarvasmarháké és a tyúkoké csökkent, utóbbiaké igencsak jelentősebben visszaesett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!