Jászkunság

2022.05.02. 19:55

Több tyúkot tartanak megyénkben, ám a juhok száma megfogyatkozott

Hazánkban a decemberi adatok szerint tyúkból több, szarvasmarhából, sertésből és juhból kevesebb volt az egy évvel korábbinál, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves összefoglalójából. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szarvasmarhák és a tyúkok száma nőtt, a sertéseké csökkent, a juhok száma viszont nagyon visszaesett.

Kovács Berta

Főként a vágnivaló tyúkok állománya gyarapodott térségünkben Illusztráció: Zantleitner Ingrid/MW

A statisztika azt mutatja, országosan 3,3 százalékkal csökkent egy év alatt a szarvasmarha-állomány, de­cemberben összesen 902,1 ezret tartottak nyilván. Bács-Kiskun megyében például egytizedével fogyott a szarvasmarhák száma. A megyék egyharmada azonban gyarapodást mutatott, így Jász-Nagykun-Szolnok is. Szűkebb hazánkban a decemberi marhalétszám 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, 62,9 ezer állat szerepelt a regiszterben. Az állomány 47 százalékát kitevő tehenek száma feleekkora mértékben, 6,0 százalékkal gyarapodott. Száz hektár mezőgazdasági területre tizenöt szarvasmarha jutott, az országos átlagnál hárommal kevesebb. 


Az országos sertésállomány – 2,7 millió – az egy évvel korábbihoz képest 4,4 százalékkal fogyatkozott meg. Nyolc megyében viszont nőtt az állatok száma. A legtöbb sertést tartó megyék közül Baranyában például jelentősen, 28 százalékkal bővült az állomány. 
Jász-Nagykun-Szolnok azon megyék egyike, ahol csökkent az állatok száma: a decemberi 260,8 ezres állomány 6,1 százalékkal kisebb, mint a 2020 de­cemberében nyilvántartott mennyiség. Az anyakoca-állomány 15,8 ezer volt, ez 2,1 százalékos mérséklődést jelent. A száz hektár mezőgazdasági területre jutó sertések száma 61 volt megyénkben. 


A korábbi években a vaddisznókat sújtó afrikai sertéspestis miatt számos gazda aggódott, hogy a betegség a házi sertésállományt is megfertőzi, így inkább felszámolták állatállományukat. A 2019-es év végén mindössze 216,4 ezret tett ki a megyében nevelt sertések mennyisége. 
Juhból országosan 887 ezret gondoztak decemberben az állattartók, 6,0 százalékkal kevesebbet az egy évvel ezelőtti mennyiségnél. Csak négy dunántúli és egy-egy alföldi, valamint északi megyében nőtt a létszámuk, többek között Szabolcs-Szatmár-Beregben is, ahol 21 százalékos az állomány­bővülés. 


Jász-Nagykun-Szolnok megye juhállománya nagyon megfogyatkozott: egy év leforgása alatt 35 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Múlt év utolsó hónapjában 39,1 ezer gyapjas állatot tartottak a gazdák. Az állomány majdnem nyolctizedét képviselő anyajuhok száma egy év alatt sajnos 33 százalékos csökkenést mutatott.

 Érdekességképpen: az elmúlt évtizedben 2013 volt az állatok számát tekintve a csúcs, ez év decemberében még 92,3 ezer juhot neveltek. 


A tyúkok száma megyénként igen eltérően változott, összességében a hazai állomány 11 százalékos emelkedéssel 32,1 millióra gyarapodott. Megyénkben 16 százalékos a növekedés, az év utolsó hónapjában 811,9 ezer tyúkot neveltek állattartóink. Arra azonban nem számíthatunk, hogy megugrik a megyei tojástermelés: a teljes létszám egyharmadát adó tojóállomány mindezek ellenére 22 százalékkal csökkent. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában