Tiszaföldvár

2023.01.22. 11:16

Összetett tervvel fejlesztenék a tangazdaságot a homoki Révayban

Mintagazdasággá alakítanák a Révay EGYMI a tangazdaságát a következő években. Az intézményben 171 gyermeket látnak el, az utazó gyógypedagógiai hálózatuk munkatársai további százötvenöthöz jutnak el. Az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékkal élő gyermekeknek óvodától szakiskoláig kínálják nevelési programjukat.

P. Pusztai Nóra

Varga Dániel, a Révay egyik tanulója szívesen tölti idejét a baromfiudvarnál. Néhány tojást ki is vett a tyúkolból, hogy megmutassa nekünk

Fotó: P. Pusztai Nóra

Már 72 éve működik az egykori Beniczky birtok területén a gyógypedagógiai nevelés-oktatás. Az intézmény neve is utal a többcélúságra: Révay György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumként.

A vezetőség folyamatosan azon dolgozik, hogy a hozzájuk kerülő sajátos nevelési igényű, sérült gyermekek az óvodától a szakiskoláig a legmegfelelőbb fejlesztést kapják.

– Az intézmény belső területe tizenhat hektár. Százhetvenegy tanuló jár hozzánk, közülük 60 kollégista. Ezen kívül az utazó gyógypedagógiai szolgálatunk további 155 gyermeket lát el, ők a környező általános iskolákban tanuló integráltan oktatott sajátos nevelési igényű tanulókhoz utaznak gyógypedagógiai megsegítés céljából – összegezte a legfontosabb adatokat Szabó Mihály Balázs intézményvezető.

A tapasztalatok szerint nemcsak a vármegyében, hanem a környező térségekben is igen népszerű az intézmény.

A diákjaink második családként élik meg az iskolát, az érzelmi biztonságot a környezet és a nevelők biztosítják

– hangsúlyozta.

Az idei évre több célt is kitűztek, a mintegy 15 jó gyakorlatukat csokorba gyűjtve a Oktatási Hivatal Bázisintézményévé válnának.

– Célunk olyan módszertani központként működni, ahol át tudjuk adni a felhalmozott gyógypedagógiai tudásunkat – fűzte hozzá.

Szabó Mihály Balázs, intézményvezető büszkén tartja a miniszteri elismerő oklevelet
Fotós: P. Pusztai Nóra

Szakmakínálatukat is bővítenék. Jelenleg a diákjaik mezőgazdasági, kerti munkásnak, koszorú kötőnek vagy parkgondozónak tanulhatnak. Néhányan a tanulóik közül több részképesítést is szereznek és el tudnak helyezkedni.

– A seprűkötő szakma nagyon jól ment, de sajnos kivették a szervezhető képzési lehetőségek közül, ahogy a tervezett gyógynövénytermesztőt sem tudjuk elindítani. Viszont mivel nagyon jó a kapcsolatunk a konyhával, magunk termesztjük a zöldségeket, kínálatunkat bővítenénk a szakácssegéd képzéssel, illetve ahogy látjuk kerékpárszerelőből is hiány van – magyarázta az elképzelésekről.

Hozzátette: mindig is tervben van a frissítés, a megújulás, melyben a fenntartó Szolnoki Tankerületi Központ is támogatja őket, egyúttal stabilitást nyújt.

– A külső szakértői vélemények azt támasztják alá, amit mi magunk is tapasztalunk, hogy jól működünk – emelte ki.

Barcza Gábor szakoktatót december közepén nevezték ki a tangazdaság vezetőjének, az elmúlt hónapban öt évre vonatkozó stratégiai tervet dolgozott ki. A fő cél, hogy hatékonyabbá tegyék a működést.

– A tangazdaság állattartó telepből, külterületi szántőföldekből és kertészeti területekből áll. A gyerekek megtanulják ellátni az állatokat, segítik a takarmányozást. A gazdaságban vannak baromfik  juhok, szarvasmarhák, sertések és egy terápiás ló. A konyha feldolgozza a sertéshúst és a tejet – részletezte Barcza Gábor.

A külterületi szántóföldeken azt a gabonát termesztik meg, amit a jószágok megesznek, a tanulók az elméleti oktatás mellett természetesen gyakorlatban is részt vesznek a teendők elvégzésében. A kertészet növényeit a konyha igényeihez igazítják.

– A vetőmag rendelés tervezésekor a konyha vezetőjével is egyeztettünk. Törekszünk arra, hogy lehetőség szerint vegyszermentes alapanyagokat használhassanak fel. Követjük a reformokat, így például nemrégiben mángoldot ültettünk – mesélte.

A melegházban a saláta szépen fejlődik, a külső területen a zöldhagyma már 8-15 centis. A fedett területre hamarosan hónapos retek kerül, majd a paprikapalánta egy része. A karbonházban február elején kezdik a magvetést majd a palántanevelést. A paradicsomok közül a széleskörű felhasználás miatt többfélét ültetnek.

Barcza Gábor tangazdaság-vezető arról beszélt nekünk, hogyan válhatna még hatékonyabbá a működés. Körbevezetett minket a melegházban, ahol a saláták szépen nőnek 
Fotós: P. Pusztai Nóra

Megterem náluk egyebek mellett káposzta, uborka, cukkini, karalébé, borsó, bab és csemegekukorica is.

– A burgonyának a tavalyi aszályos év nem kedvezett, próbálunk a technológián javítani és az öntözési nehézségeket megoldani. A tárolásra kell még figyelni, az egyik épület alatt húzódik egy pince, ami kis karbantartással alkalmassá válhat erre a célra – fogalmazott.

Az enyhe időjárás miatt egyébként a levesbe még most is a földből szedik a zöldséget, így igazán friss alapanyagokból dolgozhat a konyha.

– Az állatállomány realizálása is komoly feladat, a mintagazdaságban bemutató jelleggel működhetne. Két anyakocára és a szaporulatára, éves szinten mintegy tizenhat malacra van szükség. A terápiás gyógylovagoltatás egyedülálló módon működik a környéken – mondta.

Nagyobb szőlőterületet művelnek, a friss gyümölcsöt eddig is tudták biztosítani a fiataloknak, az idei évre az a terv, hogy must vagy szőlőlé, esetleg pasztőrizált formában dolgozzák fel, tárolják, hogy a felhasználást még tovább kitolják.

– Szilva, kajszi, körte és alma is terem, a friss fogyasztás, a lekvárkészítés és a befőtt eddig is működött, most az aszalás a terv. A tejfeldolgozáson is gondolkodunk, hogy sajtot és túrót készítsünk. Egyelőre rövidtávú cél, hogy őszre legyen olyan hely, ami megfelel az előírásoknak és megkezdődhet a munka. Hosszabb távon, ha a szakácssegéd szakma beindul, akkor oda is bekapcsolódhatnának a diákok – utalt a tervekre.

A vetőmagok beszerzése zajlik

A mezőgazdasági év tervezésekor szoros kapcsolat jellemző a műszak, a tangazdaság és a konyha között a Révayban. A vetéstervek elkészültek, a műtrágya beszerzése zajlik. Márciustól kezdődhet a szabadföldi munka.

– Keressük a kapcsolatot cégekkel, vállalkozásokkal, hogy adományaikkal, akár vetőmaggal segítsék munkánkat. Ha minket támogatnak, biztosak lehetnek benne, hogy adományaik a kitűzött célt szolgálják, azok hasznosulása megtekinthető – mondta Barcza Gábor, a tangazdaság vezetője. Az utóbbi időben egyébként számos fejlesztés megvalósult, lecserélték például az állattelep épületének tetejét, de a főzőkonyha is új berendezéseket kapott.

– Nyáron a Szolnoki Tankerületi Központ megközelítőleg huszonegy millió forintból újította fel a főzőkonyhát. Kiépült a légtechnika, valamint az összes nyílászárót kicserélték – emelte ki Szabó Mihály, a Révay intézményvezetője. 

Elismerték a tantestület munkáját

Még 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Miniszteri Elismerő Oklevelet”  adományozott a nevelőtestület részére a 70 éves magas szintű gyógypedagógiai nevelő-oktató munkát, és a kiemelkedő szakmai tevékenységet kiemelve.

– Iskolánk az utóbbi években elnyerte az Örökös Ökoiskola, valamint a Boldog Óvoda, Iskola és Kollégium címet – emelte ki Szabó Mihály igazgató.

Az erdős, parkos környezet, a játszóterek és sportpályák lehetőséget biztosítanak, hogy a gyerekek sok időt tölthessenek a szabad levegőn. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!