Jászkunság

2023.04.12. 07:00

Nem a faipari szektorunk a húzóerő

Az egyéni vállalkozók száma csökken, a társasoké lényegében stagnál szűkebb régiónkban.

K. B.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Alapvetően stagnált a faipari szektorban 2022-ben működő cégek száma, derült ki az Opten éginformációs adataiból. Az amúgy sem magas egyéni vállalkozók köre tovább csökkent tavaly, országosan összes közel 100 fővel. Várhatón idén sem számíthatunk érdemi kiugrásra.

Az Opten a faiparba tartozó tevékenységi körök közül az erdőgazdálkodást, a fafeldolgozást, a fonottáru gyártását, a papír, papírtermék gyártását és a bútorgyártást vizsgálta. Adataik alapján a faiparon belül a fafeldolgozó vállalkozások száma csökkent a legjobban, és immár ötödik éve a cégszám csökkenése a meghatározó ebben a szegmensben. Az elmúlt éveket nézve az erdőgazdálkodásban működő cégek száma mutatta a legnagyobb stabilitást, egyedül ebben a szegmensben még növekedés is volt tapasztalható a múlt esztendőben.

A 2022-es adatok szerint a hazai társas faipari cégek döntő többsége továbbra is Budapesten (1413 cég) és Pest vármegyében (1221) található. Legkevesebb cég Békésben működik, itt tavaly mindössze 129-et tartottak nyilván.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 170 társas cég működött a szektorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!