Állattartás

2024.01.25. 18:00

A marhák és sertések megfogyatkoztak, de több tyúkot és juhot tartottak a Jászkunságban

Országosan csökkent tavaly a gazdálkodók által nevelt főbb haszonállatok mennyisége, de Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ellenkező tendenciák is mutatkoztak.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Hazánkban az elmúlt esztendőben a főbb haszonállatfajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál. Az állatállomány csökkenésében jelentős szerepet játszott takarmányok drágulása, valamint az olyan állategészségügyi vészhelyzetek, mint például az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza. A KSH Fókuszban a vármegyék tavalyi első három negyedévét elemző összefoglalója rámutat, hogy a nyár eleji adatok alapján vármegyénkben is kevesebb sertést és szarvasmarhát neveltek a gazdálkodok, viszont szűkebb hazánk juh- és tyúkállománya gyarapodott.

A magyar szarvasmarha-állomány (875,9 ezer példány) összességében 3 százalékkal csökkent, többek között Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is kevesebb állatot tartottak. Az országos mennyiségnek 5,7 százalékát nevelték vármegyénkben, a nyár eleji adatok alapján 50,2 ezret. Ez a mennyiség 14 százalékkal marad el az egy esztendővel korábban számon tartott egyedszámnál. 

A vármegyei állomány valamivel több mint felét képviselő tehenek száma 5,5 százalékkal esett vissza egy év alatt, múlt év júniusában 25,5 ezret tartottak.

A hazai sertésállomány (2,6 millió) az egy évvel korábbi adatokhoz képest országosan 5,7 százalékkal csökkent. A fogyatkozás jellemezte vármegyénket is, ahol az országos állomány 8,9 százalékát – 227,3 ezer darabot – tartották. A vármegyei csökkenés sokkal intenzívebb volt az országosnál: nálunk 18 százalékos volt az állománycsökkenés. Anyakocából 16 ezret tartottak gazdálkodóink, itt viszont egy év alatt 7,4 százalékos bővülést könyvelhettünk el. De a száz hektár mezőgazdasági területre vetített sertések száma (57 darab) így is 15 százalékkal haladta meg a hazai átlagot (50 darab).

A juhok száma (922,2 ezer példány) országosan 7 ezrelékkel kevesebb volt az egy évvel korábbinál, de a vármegyék több mint a felében nőtt a létszám, többek között Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is. A nálunk nevelt birkák 48,3 ezres darabszáma a hazai állomány 5,2 százalékát tették ki. Ám az országos tendenciával szemben a vármegyei juhmennyiség 1,9 százalékkal, az állomány nyolctizedét képviselő anyajuhok száma 8,4 százalékkal növekedett egy esztendő alatt.

A tyúkok száma tavaly vármegyénként különbözőképpen változott, de összességében 16 százalékkal 34,5 millióra gyarapodott. 

A szárnyasok messzemenően legnagyobb részét Szabolcs-Szatmár-Beregben nevelték, a teljes hazai állománynak mindössze 2,5 százalékával foglalkoztak vármegyénk állattartói, annak ellenére, hogy a vármegyei állomány az egy évvel korábbihoz képest jelentősen nőtt. Múlt év nyarán 2022-es nyár elejiadatokhoz képest 45 százalékkal több, összesen 876,3 ezer tyúkot neveltek. A vármegyei tyúkok létszámának közel harmadát adó tojók mennyisége 11 százalékkal nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!