Vidékfejlesztés

2024.01.24. 19:00

Felavatták a 110 millió forintból megújult művelődési házat Jászágón

A fejlesztés során kicserélték az elavult homlokzati nyílászárókat, hőszigetelték az épület fűtetlen és külső határoló szerkezeteit, korszerűsítették a fűtési és a használati meleg víz rendszert, valamint akadálymentesítették az épületet.

Illés Anita

A köszöntők után szalagátvágással adták át a megújult művelődési házat Jászágón

Fotó: Pesti József

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a megújult, korszerűsített művelődési házat Jászágón. A rendezvényt a helyi óvodások műsora vezette fel, majd Mozsár Lászlóné polgármester bemutatta a TOP Plusz pályázat támogatásával megvalósult energetikai fejlesztést.

– Az épület 1960. január elseje óta rendelkezik működési engedéllyel. Ez magában hordozza, hogy a mai kornak már nem feleltek meg az ingatlan energetikai adottságai. Az önkormányzat több lépésben igyekszik felújítani intézményeit, melynek egyik fontos állomása a művelődési ház épületének energetikai korszerűsítése. A projekt 110 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg – részletezte a településvezető.

A kivitelezési munkálatok tavaly júniusban kezdődtek, s már decemberben lezajlott a beruházás műszaki átadása. 

A fejlesztés során kicserélték az elavult homlokzati nyílászárókat, hőszigetelték az épület fűtetlen és külső határoló szerkezeteit, korszerűsítették a fűtési és a használati meleg víz rendszert, valamint akadálymentesítették az épületet. Ezzel megteremtették az intézmény számára a költséghatékony működés feltételeit, mely az önkormányzat kiadási költségeit jelentősen csökkentik. Így a megtakarított összeget a település másra tudja fordítani.

Koncz Zsófia miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár kitért a Napenergia Plusz Program jelentőségére is
Fotó: Pesti József

A projektátadó rendezvényen részt vett Koncz Zsófia miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár is, aki a köszöntőjében többek között a kormány klímapolitikai célkitűzéseiről beszélt. Kiemelte, hogy Magyarországon úgy tudott nőni a gazdaság, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 1990-hez képest 37 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gáz kibocsátását. A 2023-ra szóló 40 százalékos csökkentési célt 50 százalékra emelték.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Jászágó önkormányzata az elmúlt években kihasznált minden olyan fejlesztési lehetőséget, amit a kormány biztosított. Ennek köszönhetően a kistelepülés több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztéssel gyarapodott. Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke egyebek mellett az együttműködés jelentőségéről beszélt a térségfejlesztési projektek megvalósításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!