Statisztika

2024.01.24. 19:30

Tavaly tovább csökkent a lakásépítési kedv, főként Szolnokon

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 2020 óta egyre kevesebb új lakást adnak át.

Kovács Berta

Illusztráció

Forrás: Shutterstock.com

Az egy évvel korábbinál 21 százalékkal kevesebb, 10,8 ezer lakást vettek használatba hazánkban 2023 első kilenc hónapjában, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a minap közzétett Fókuszban a vármegyék összefoglalójából. A statisztikai elemzés 2023. első három negyedévét elemzi.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a 2020-as évtizedes csúcs után 2021–2022-ben egyre kevesebb új lakás épült, a múlt évben is ez a tendencia folytatódott.

Az országos csökkenéssel párhuzamosan a múlt év első három negyedévében 32 százalékkal esett vissza az építési hajlandóság a megelőző év azonos időszakihoz képest.

Összesen csupán 137 új lakást adtak át, ebből 76-ot az első negyedévben, 32-t a második, 29-et a harmadik negyedév folyamán. Ez jóval kevesebb az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest is, amikor szeptemberig 201 lakást vehettek birtokba.

A lakások kétharmadát kisebb városokban, több mint negyedét Szolnokon, a fennmaradó mintegy 7 százalékukat községekben vették használatba.

A KSH összefoglalója arra is rámutat, hogy a vármegyei szintű csökkenés hátterében elsősorban a Szolnokon visszaeső építési kedv húzódott meg, míg a többi városban regisztrált élénkülés ezt némileg ellensúlyozta.

Az tavalyi 137 új lakás közül 69-nek természetes személy volt az építtetője, 60-at vállalkozás és mindössze 8 darabot önkormányzat építtetett.

A lakások 60 át családi házas formában, 36 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete (112 négyzetméter) meghaladta az országos átlagot (98 négyzetméter), 35 százalékuk épült 4 vagy annál több szobával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában