Ingatlanpiac

2024.02.05. 13:55

Fél millió forint fölött a jászkunsági lakások négyzetméterára

Az elmúlt év átlagos négyzetméterárakhoz képest idén a vármegyei lakások 10-12 százalékkal drágultak meg idén, míg a családi házak négyzetméterára 5-16 százalékkal csökkent az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési webhely adatai szerint.

Kovács Berta

Illusztráció

Fotó: Gettyimages.com

Az elmúlt év folyamán Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében összesen 6781 ingatlanhirdetést adtak fel az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon, az otpotthon.hu-n. Ezzel a hirdetési aktivitással – Budapesten kívül – a tizenötödik legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában. A főváros vonzáskörzete miatt Pest vármegye vezető szerepe egyértelmű.

A rangsorban Jász-Nagykun-Szolnokot közvetlenül Komárom-Esztergom és Heves ingatlanpiaca előzte meg, míg mögé Békés vármegye került.

De vajon mire lehet számítani a 2024-es esztendőben?

Bár még az év elején járunk, a rangsorban máris változás tapasztalható. Szűkebb hazánk az eddig meghirdetett ingatlanok számát tekintve máris megelőzte Hevest és beérte Komárom-Esztergomot is.

Hazánkban 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoké átlagosan 682,7 ezer forint.

Ha csak kimondottan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét vizsgáljuk, az itteni családi házak átlagos négyzetméterára 252,5 ezer forintot tett ki, míg a lakásokat 503,5 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron kínálták megvételre.

A vármegyei családi házak négyzetméterára tehát jóval elmaradt az országos átlagtól, míg a lakásokért átlagosan 35 százalékkal kértek kevesebbet.

Az év folyamán változás volt tapasztalható a lakásárakban, így szűkebb régiónkban is. Vármegyénk családi házainak négyzetméterára a januári átlagos 257 ezer forintról az évközi negatív rekordnak számító 226,6 ezer forintra csökkent júliusra. A nyári mélypontot követő drágulással decemberre már 282 ezer forintot kértek el egy családi ház négyzetméteréért. Ez január-december viszonylatában közel 10 százalékos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakások árának emelkedése ennél valamivel intenzívebb volt. Múlt év januárjában átlagosan 414,6 ezer forintos négyzetméterárat kértek el a lakásokért. A vármegyei lakásárak novemberben érték el a csúcsnak számító 658,2 ezer forintos kiugró átlag négyzetméterárakat, majd decemberben 462,2 ezer forint/ négyzetméterrel zárták az évet. Január-december viszonylatában ez nominálisan közel 12 százalékos év közbeni emelkedést jelent.

Az otpotthon.hu-n a 2024-ben eddig feladott ingatlanhirdetések alapján idén a múlt évi átlaghoz képest házak négyzetméterenkénti árában 5-16 százalékos csökkenés tapasztalható, a lakások esetév viszont 10-12 százalékos növekedés figyelhető meg Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Adatok:

Átlagos négyzetméterárak 2023-ban
TípusOrszágosJász-Nagykun-Szolnok vármegye
Ház467 500 Ft/nm 252 500 Ft/nm
Lakás682 700 Ft/nm503 500 Ft/nm
Forrás: otpotthon.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában