JÁSZKUNSÁG

2018.02.25. 15:26

Jelentősen nőttek a fizetések megyénkben

A statisztikai hivatal legutóbbi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó ­átlagkeresete megyénkben 237 ezer forint volt. A családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset pedig 158 ezer forintot tett ki.

Szilvási Zsuzsanna

A fizikai dolgozók esetében megyénkben közel húsz százalékkal nőttek a bérek az egy évvel korábbiakhoz képest. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A bruttó és nettó­ átlagkereset egyaránt 17 ­százalékkal haladta meg az előző évit, a versenyszférában 16, a költségvetési szférában 19 százalékkal nőtt. A havi átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 19, a szellemieknél 14 százalékkal emelkedett.

A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a havi bruttó átlagkereset 256 ezer forint, a nettó­ 170 ezer forint volt, mindkét esetben 15 százalékkal ­nagyobb, mint egy évvel­ ­korábban. Az átlagos havi munkajövedelem 247 ezer ­forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz ­képest.

A kereseten felüli egyéb munkajövedelem aránya 3,9 százalék­ volt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 15 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, gyakorlatilag ugyanannyit, mint egy ­évvel korábban. A nyilvántartott álláskeresők 35 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 28 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni.

A pályakezdő álláskeresők száma 9,1 százalékkal emelkedett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 12 százalék volt.

Az álláskeresők mintegy ­fele legfeljebb az általános ­iskola 8 osztályával, 25 százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 23 száza­léka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 3,5 százaléka pedig diplomával rendelkezett.

A fizikai dolgozók esetében megyénkben közel húsz százalékkal nőttek a bérek az egy évvel korábbiakhoz képest. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

A nyilvántartott álláskeresők 32 százaléka szociális ­ellátásban, 11 százaléka álláskeresési járadékban, 8,8 százaléka álláskeresési segélyben részesült. Az ellátottak aránya az előző év azonos időpontjához viszonyítva 0,7 százalékponttal emelkedett.

A megyében 4,4 ezer bejelentett betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, mintegy harminc százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időpontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!