Előrejelzés

2023.06.20. 15:27

Rekkenő forróság közeledik, másodfokú hőségriasztást rendeltek el a Jászkunságra

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, június 21-én nulla órától június 23-án éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére, így térségünkre is – adta hírül az OMSZ sajtóosztálya.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az OMSZ javaslatokat is tett arra, hogyan próbáljuk meg kivédeni a forróság hatásait. A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.

A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki kerülje a napozást. Aki nem tud árnyékba húzódni, viseljen lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget. A szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése. 

A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzünk meg, illetve napozást követően hűtsük le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjunk a vízbe!

Autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat. A kocsiban kánikulában akár 70 fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett, vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!