Tanácsok a forróság idejére

2023.07.09. 17:35

Párakapuk és vízosztás: mutatjuk, hol juthatunk a hőségben életmentő hűsítőhöz Szolnokon

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőtől három napra, július 10-én (hétfő) 0 órától 12-én (szerda) 24 óráig Magyarország egész területére elrendelte a másodfokú hőségriasztást. Szolnokon párakapukkal és vízosztással próbálják elviselhetőbbé tenni a kánikulai napokat.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A hőségriasztás kapcsán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere helyi intézkedéseket rendelt el, és felhívta a lakosság figyelmét az óvintézkedésekre, melyeket hivatalos közösségi oldalán tett közzé.

* A Tisza parkban fix, egész nyáron, az időjárástól függően 10 és 18 óra között működő párakapu áll, mobil párakapuk a vasútállomásnál, a Hild téren és a Széchenyi lakótelepen üzemelnek. A legforgalmasabb utakat a városban a hőségriadó ideje alatt locsolják!

* A városvezető is azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is! Amennyiben tehetik, a legmelegebb órákban tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben!

* A vasútállomáson és a Hild téren osztanak vizet. Szalay Ferenc azt kéri, mindenki éljen a lehetőséggel, hiszen ilyenkor a folyadékpótlás elsődleges!

* A nagy kánikula az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet.

* A szabadstrandon, a Véső úti MÁV strandon, vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

* Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló járműben. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Azon légkondicionált helyiségek listája, melyeket bárki igénybe vehet, elérhetőek a katasztrófavédelem weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!