TISPOL

2018.02.15. 06:56

A megyei autósok idén is számíthatnak TISPOL–ellenőrzésre

Idén is számíthatnak az autósok európai szintű közúti ellenőrzésekre, a TISPOL összesen kilenc nemzetközi átfogó akciót tervez a következő hónapokban. Nem árt tehát megyénk útjain is szabályosan közlekedni!

Czakó Nóra

Az előttünk álló hónapokban is gyakoriak lesznek az ellenőrzések a Jászkunság útjain Illusztráció: Mészáros János

Az elmúlt években már több alkalommal is találkozhattak a közlekedők a TISPOL, az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata által meghirdetett akciókkal. A TISPOL huszonnyolc ország több mint kétszáz rendőri szervezetét foglalja magába.

Legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, amelyek Európa jelentős részére kiterjednek. A TISPOL–ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.

Az idei évre vonatkozó terv alapján összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az akciók alapvetően az olyan járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik az utakon.

Ugyanakkor hozzájárulhatnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy a következő években felére csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.

A tervek alapján idén az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát.

Két alkalommal pedig a sebességhatárok megtartását és az ittasan vagy drog hatása alatt vezetőket. A tehergépkocsik és az autóbuszok ellenőrzésére három alkalommal kerül sor.

Új elemként idén először hirdették meg azt az ellenőrzést, melynek célja a járművezetők figyelmét elvonó tényezők felderítése és visszaszorítása. Ezek többek között a telefonálás, a klíma, GPS és a rádió beállítása.

A TISPOL egy–egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására. Ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy milyen időtartamban – három, vagy öt nap – szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

Az előttünk álló hónapokban is gyakoriak lesznek az ellenőrzések a Jászkunság útjain
Illusztráció: Mészáros János

A magyar rendőrség a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre az akciókat. Ennek oka, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik.

A közlekedési hatóság ellenőrzései alapvetően a jármű műszaki állapotának vizsgálatára, a rakomány rögzítésére, a vezetési– és pihenőidő megtartására terjednek ki.

A rendőrség viszont különösen a személyi tényező (okmányok megléte, vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása stb.), a haladási sebesség, a biztonsági öv használata, valamint az egyéb KRESZ–szabályok ellenőrzésére rendelkezik jogszabályi felhatalmazással.

– Tavaly, az utolsó negyedévben is több TISPOL–ellenőrzés történt Magyarországon, így Jász–Nagykun–Szolnok megyében is. Ezek középpontjában a tehergépkocsik és buszok közlekedésének, az alkohol és drog fogyasztásának, illetve a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése állt – mondta el honlapunk érdeklődésére Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő.

– Megyénkben a rendőrök a tehergépkocsik és buszok ellenőrzését megcélzó akció ideje alatt több sebességtúllépést dokumentáltak.

A drog– és alkoholfogyasztás kapcsán több mint háromezer gépi meghajtású és több mint félszáz nem gépi meghajtású jármű vezetőjét ellenőrizték.

– Ezek közül egy tucat alkalommal mutatott pozitív értéket az alkalmazott alkoholszonda – folytatta Szabó Zita.

– Több esetben pedig bűncselekményi érték miatt kellett eljárást indítani a járművezetővel szemben.

– Megyénk rendőrei biztonsági öv használatának elmulasztása miatt több mint hatszáz esetben intézkedtek. Emellett hat esetben hiányzott a gyermekülés, két alkalommal pedig bukósisakot nem használt az arra kötelezett járművezető – tette hozzá a Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Rendőr–főkapitányság sajtószóvivője.

A TISPOL közúti ellenőrzés 2018-ban tervezett időpontjai:

Február 26 – március 4. : „Truck & Bus” – tehergépjármű– és autóbusz–ellenőrzés

Március 12 – 18. : „Seatbelt” – biztonságiöv–ellenőrzés

Április 16 – 22. : „Speed” – sebességellenőrzés

Június 4 – 10. : „Alcohol & Drugs” – ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 23 – 29. : „Truck & Bus” – tehergépjármű– és autóbusz–ellenőrzés

Augusztus 6 – 12. : „Speed” – sebességellenőrzés

Szeptember 17 – 23. : „Focus on the Road” – ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére

Október 15 – 21. : „Truck & Bus” – tehergépjármű– és autóbusz–­ellenőrzés

December 10 – 16. : „Alcohol & Drugs” – ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában